Életvezetés

2022.02.12. 15:20

Másfél éve működik a Biztos Kezdet Gyerekház Kecskeméten

A kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház jó példaként szolgál a falugondnoki képzés keretében. A közelmúltban újabb csapat falugondnok látogatott el az intézménybe, hogy személyesen is megismerkedjen a cigány és nem cigány családokat felkaroló gyerekház mindennapjaival.

Vajda Piroska

Oláh Anna (balról) intézményvezető a Biztos Kezdet Gyerekház egy korábbi rendezvényén. Fotó: Vajda Piroska

A Mezei utcai közösségi házban másfél éve működik a Biztos Kezdet Gyerekház, melyet Oláh Anna vezet. Munkáját ettől az évtől Ralf Andrea segíti. A gyerekház – az országos hálózat részeként –a környéken élő cigány és nem cigány rászoruló kisgyermekes családoknak nyújt segítséget a mindennapokban. Fenntartója Kecskemét önkormányzata.

A gyerekházban a 0–3 éves korú gyermekeket és hozzátartozóikat fogadják. A szolgáltatásuk révén a leghátrányosabb helyzetű kisgyermekek is hozzáférnek a kora gyerekkori képességgondozáshoz, a szülők pedig támogatást kapnak abban, hogy jobban értsék gyermekük szükségleteit, és hogy megerősödhessenek szülői szerepükben.

Tavaly november 15-én indult Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete révén a falu- és tanyagondnoki képzés, melynek keretében, mint terepgyakorlat, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Fejér megye falu- és tanyagondnokai látogattak el hozzájuk. A napokban újabb csapatot fogadott Oláh Anna. Ennek kapcsán beszélgettünk az elhivatott vezetővel.

Nem titkolt cél a két kultúra találkozása

– Másfél éve működik a Biztos Kezdet Gyerekház Kecskeméten. Örömmel mondhatom, hogy nagyon jók a tapasztalataink, a fenntartó önkormányzat és a minisztérium is elégedett a munkánkkal. A számok is minket igazolnak. Csak január hónapban 74 gyereket regisztráltunk a foglalkozásainkon, mely mintegy 15 aktív családot takar – részletezte Oláh Anna.

A Biztos Kezdet Gyerekház elsősorban a környéken élő cigány családoknak nyújt segítséget, ugyanakkor nem titkolt célja, hogy integrálja a nem cigány családokat is, hogy a két kultúra találkozhasson.

– Óriási eredményként könyvelem el, hogy immár két nem roma család is csatlakozott a programjainkhoz. A cigány anyukákkal közösen azon vagyunk, hogy ők is jól érezzék magukat közöttünk. A pici gyerekek azonnal megtalálták a közös hangot, és az anyukák is jó úton haladnak. Kedvesen és segítőkészen fogadták a nem cigány anyukákat. A célom, hogy megismerjék egymás kultúráját, összebarátkozzanak. A közös téma megvan, az anyaság, a nőiesség. Az előítéleteket pedig idővel lebonthatják. A foglalkozásaink jó hangulatban zajlanak, szerintem mindenkinek előnyére válik, hogy a különböző kultúrák találkoznak – jegyezte meg Oláh Anna.

A gyerekek és az édesanyák életére is pozitívan hat

A Biztos Kezdet Gyerekházban minden hétköznap fogadják az anyukákat és a kisgyermekeket. A foglalkozások fókuszában a fejlesztés áll, de Oláh Anna és munkatársa a családtervezésben, az életvezetésben és számos magán jellegű problémában is útmutatást ad. Nagy örömükre már kismamák is csatlakoztak hozzájuk.

– A hírünk sokakat elért az elmúlt másfél évben. Így már nemcsak a kisgyermekesek keresik az ingyenes foglalkozásainkat, hanem a kismamák is. Sőt, arra is van példa, hogy a háromévesnél nagyobb gyerekkel is visszatérnek hozzánk, ha például szünet van az oviban. Egy nagyszerű közösséget építettünk fel. Ami plusz jó visszajelzés a számomra, hogy már néhány apuka is látogat minket – tette hozzá az intézményvezető.

A Biztos Kezdet Gyerekház nemcsak a gyerekek fejlődéséhez nyújt óriási segítséget, hiszen az anyukáknak is feltöltődést jelentenek az ott töltött órák. Nyugodtabbá, magabiztosabbá válnak, mely a családi életükre is pozitívan hat. A Biztos Kezdet Gyerekház céljaival sokan egyetértenek és támogatják őket. Adományok sokaságát kapják minden hónapban. Jelenleg egy fővárosi sportklub udvari játszótérre gyűjt számukra.

Sok családnak esernyője sincs

– A munkánk eredményességének legjobb visszacsatolása, hogy támogatóink száma folyamatosan nő. Nagy álmunk egy modern udvari játszótér kialakítása. Ehhez úgy tűnik, megérkezik a segítség. Egy fővárosi sportklub tagjai és támogatói nyújtanak ehhez anyagi segítséget – számolt be örömmel a jó hírről Oláh Anna­.

Érdekesség, hogy van egy dolog, amiben azonban hiányt szenvednek.

– A hozzánk járó családokat havi szinten segítjük tartós élelmiszerekkel, ruhákkal, játékokkal. Ugyanakkor észrevettünk egy érdekes dolgot. Amikor eső esik, nem jönnek a családok a foglalkozásainkra. Először nem értettem, majd kikristályosodott a helyzet. Nincs a családoknak esernyője és babakocsivédője a környéken. Így most azon vagyunk, hogy e téren is előrelépjünk, és minél több esernyőt beszerezzünk – tudtuk meg végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában