Beruházás

2022.02.06. 07:00

Március végére elkészülnek a halasi katolikus templom körüli utcák felújításával

Tavaly augusztusban adták át a kivitelező cégnek az alsóvárosi katolikus templomot körülvevő Szentháromság téren áthaladó Szent Imre utca és az Árpád utca egy-egy szakaszát, majd nem sokkal később el is kezdődtek a munkálatok, amelyek azonban nem várt kivitelezési problémák miatt egy időre elakadtak.

Pozsgai Ákos

Építik az elválasztó szegélyköveket és az új parkolót

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

A katolikus templom körüli, rusztikus sárga kővel lerakott Szent Imre utca és az Árpád utca évek óta felújításra várt. Körülbelül húsz évvel ezelőtt az akkori városvezetés egyszer már újrarakatta a sárga kőből épült két útszakaszt, a kivitelezés azonban hagyott némi kívánnivalót maga után, mostanra ugyanis a nagy forgalom miatt ismét hatalmas süllyedések keletkeztek rajtuk, ezért balesetveszélyessé is váltak. 

Az önkormányzat most a város több részét is érintő átfogó közútfejlesztési program keretében pályázati forrásból látott a Szentháromság téri útszakaszok rendbetételébe. A munkálatok tavaly nyár végén kezdődtek, első ütemben felszedték a sárga köveket, amelyek egy része tisztítás után vissza lesz majd építve, a korábbinál sokkal erősebb alappal. 

Az elmúlt hónapokban számos lakossági észrevétel is érkezett a városházára az elhúzódó munkálatok miatt, főként az érintett üzlettulajdonosok és vállalkozások tették szóvá a lassú építkezést.

A munkafolyamatot az lassította, hogy a tervektől eltérő módon kellett a vízelvezetést megoldani – amely nehézséget okozott –, valamint hogy a kivitelezés során egy elavult vízelvezető rendszert is találtak a szakemberek, amelyet egy új rendszerrel kellett kiváltani, illetve kiépítették az új közműveket, és csak ezt követően kezdődhetett meg az új útalap tömörítése és a többi munka.

Jelenleg az elválasztó szegélyköveket és az új parkolót építik, majd ezt követően kezdődik a megtisztított régi sárga keramitkövek visszaépítése, ezzel a tér megőrzi a régi rusztikus hangulatát. Újdonság lesz azonban, hogy az út mindkét szélén sárga színű, csúszásmentes térkőből rakják ki a kerékpársávot, így biztonságosabban lehet majd rajta közlekedni. A városházi ígéret szerint a felújítási munkálatok várhatóan két hónapon belül, március végére elkészülnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában