Tiszteletadás

2022.02.14. 06:50

Már építik a kitelepítési emlékművet Hajóson

Évtizedek adósságát rendezi Hajós önkormányzata azzal az emlékparkkal, amit a város főterén kezdtek el építeni a II. világháború után kitelepített svábok emlékére. A ma háromezres lélekszámú településről anno több száz embert üldöztek el, csupán német csengésű vezetéknevük miatt. Nagy részük sosem tért haza.

Gábor János

Estók Mihályné polgármester az emlékmű makettjét mutatja a városházán Fotó: Gábor János

Megkezdődött a Köztársaság téren annak a szoborcsoportnak az építése, ami a több mint hetven évvel ezelőtt kitelepített sváboknak állít emléket. Az alkotás grandiózus lesz, hiszen a városban régi igény, hogy méltó kegyhelyet kapjanak a történelem forgatagában elveszett lelkek. Sokuk leszármazottjai a mai napig itt élnek, sőt, az idősebbek még emlékeznek 1946–48-ra, amikor – a lakosságszámhoz mérten – tömegesen kergették el Hajósról a sváb származású magyarokat. 

– Ez az alkotás tragikus történelmi megpróbáltatásokra fog emlékeztetni bennünket. Hajós súlyosan érintett volt a kitelepítésekben: több mint ötszáz fő tűnt el – emlékeztetett a polgármester. 

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet kérdésünkre elmondta: a településnek régi terve az emlékmű megépítése, hiszen mind a mai napig nincs ehhez az eseménysorhoz kötődő kegyhelyük. Felidézte, hogy a valamikori felszabadítási emlékművet régen két kiegészítő táblával ugyan átminősítették, de ez sok hajósiból váltott ki negatív érzelmeket, hiszen az alkotást éppen a svábok üldözéséért felelős szovjet hatalomhoz kapcsolták. 

– Többen többféleképpen éljük meg a kitelepítés emlékét, de különösen érzékenyen érinti azokat, akiknek a családtagjai, például nagyszülei, dédszülei érintettek voltak. Ők nem tartották megfelelőnek azt, ahogy ezt a kérdést eddig kezeltük – mutatott rá a polgármester, azt hangsúlyozva, hogy a képviselő-testület nyomós okokból döntött egy kifejezetten nagy emlékmű létrehozása mellett. A munkálatokról szólva megjegyezte, hogy az előkészítés megtörtént, és a Köztársaság téri szökőkút mellett már meg is épült a szoborcsoport alapja. 

A méreteit tekintve monumentálisnak nevezett alkotás több mint 21 millió forintba kerül, ezt részben közösségi adományokból, illetve jelentős önkormányzati forrásból finanszírozzák. 

Estók Mihályné elárulta: szinte biztosan átlépik majd az eredetileg tervezett költségvetést, hiszen az egymással szemben álló, háromszög alakú táblák speciális megvilágítást is kapnak, és ezzel kezdetben nem számoltak. Az alkotást a projekt főkoordinátora, Bánvölgyi László szegedi szobrászművész készíti, több kollégájával közösen, különböző műhelyekben. A középpontban egy magas oszlop fog állni, rajta a város címerével, illetve szakrális üzenetet hordozó bronzszárnyakkal. Innen kiindulva helyeznek el kétszer három darab, magas, háromszög alakú kőtáblát, amelyekre korhű ruházatot viselő, batyut, kosarat, gyermeket cipelő személyek képei kerülnek. 

Bár ezek nem archív, hanem kifejezetten erre a célra készült modern fotók, jól tükrözik a várost elhagyó személyek gyászát. 

Az elemek oldalára felvésik a kitelepítettek névsorát is, ami alapos helytörténeti kutatás után állt össze. Ezt a munkát a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a városháza dolgozói végezték, és sok helyen azzal találkoztak, hogy a családok máig nem szívesen idézik fel az eltűnt rokonok fájó emlékét. A polgármester ettől függetlenül úgy gondolja, fontos az új generációk elé tárni a „sváb holokauszt” történetét, hiszen hozzátartozik a múltunkhoz, ami nélkül nem becsüljük meg a jelent és a jövőt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában