Galériával

2022.02.26. 15:25

Kolbásztöltő versenyen sültek a magyaros finomságok Ballószögön

Vidám hangulatban zajlott le szombaton az V. Kolbásztöltő Verseny Ballószögön, a sportcentrumnál. A kolbászok versenye mellett a csapatok töpörtyű, falusi vendéglátás és forralt bor kategóriában is megmérethették magukat.

Sebestyén Hajnalka

A csapatoknak kézzel kellett ledarálniuk az önkormányzat által biztosított sertéshúst és szalonnát, de saját recepteket, fűszereket használhattak. Fotó: Gulyás Sándor

Már korán reggel megkezdődött Kolbásztöltő Verseny. A hagyományápoló rendezvény első perceit egy látvány disznóvágás tette izgalmassá, melyet többen kísértek figyelemmel. 

 

A csapatok között nemcsak ballószögi baráti társaságok voltak, többen érkeztek például Kecskemétről, illetve a település erdélyi testvérvárosából, Mikóújfaluról. 

Minden csapatnál vidám hangulatban folyt a munka, gyerekek és idősek egyaránt kivették részüket a különböző feladatokból. Sokan régies viseletet öltöttek. Míg készültek a kolbászok, addig a Falusi Vendéglátás kategóriában összeállított kóstolókat fogyasztották el – a rendezvényre látogatókkal együtt – miután a zsűri már szemrevételezte. 

A megnyitó műsorban Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. 

– Nagy örömünkre idén rekordszámú csapat jelentkezett, megduplázódott a versenyzők száma. Míg a járvány előtt húsz, addig most 39 csapat állt az asztalokhoz, húsdarálókhoz – mondta a nagyközség első embere.

A rendezvényre elfogadta a meghívást Gaál Gergely, a Magyar Falu Programot is vezető miniszteri biztos.

– Jó érzés részese lenni egy magyarságot ápoló közösségi rendezvénynek. Akkor van jövőnk, ha élő közösségeink vannak, közös célokkal és programokkal, mint itt Ballószögön. Ezen a rendezvényen a gasztronómiai élmény sem marad el. Ráadásul évszázados hagyományt, a disznóvágást is megidézték, mely remélem, még sokáig fennmarad – hangsúlyozta. A miniszteri biztos szólt még a Magyar Falu Program sikeréről is, melyből Ballószög is profitálhatott az elmúlt években, és ez a rendezvény is megvalósulhatott. 

 

Idén a nagyszámú jelentkezőkre tekintettel két zsűricsapat állt össze, az egyiket Mari János, a hartai Kolbászház vezetője, a másikat Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács vezette.

Köszöntő beszédében Mari János hangsúlyozta: fontos, hogy a csapatok megmaradjanak a hagyományos ízvilágnál, hiszen nagy múltú magyar étkekről van szó, nem kell egyiket sem újra kitalálni. 

 

Garaczi János saját élményét osztotta meg. Elmondta, bár helvéciainak vallja magát, de valójában Ballószögön született, néhány hónapos korában költöztek szüleivel Helvéciára. Mindkét ágról nagyszülei ballószögiek maradtak. Ez a rendezvény pedig azért is szerez számára nagy örömet, mert felidézheti általa gyermekkora disznóvágásait. 

Végül Ballószög erdélyi testvértelepülése, Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc köszönte meg a meghívást és invitált mindenkit asztalukhoz. 

A rendezvényre kilátogatott dr. Szeberényi Gyula Tamás, országgyűlési képviselő-jelölt, Kecskemét alpolgármestere, Balogh Károly, Helvécia polgármestere, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke. 

A hagyományápolás jegyében a csapatoknak kézzel kellett ledarálniuk az önkormányzat által biztosított sertéshúst és szalonnát, de saját recepteket, fűszereket használhattak. A zsűri az elbírálásnál a csapatok ötletességét, egyediségét is figyelembe vette. A kolbászoknál pedig nem volt elég a jó állag és finom íz, sütésnél is egyben kellett maradnia.

A Kolbásztöltő Verseny nemcsak a résztvevő csapatokat szólította meg, hiszen egész nap látványos gasztronómiai és zenés programok szórakoztatták a versenyre kilátogatókat. 

Az önkormányzat munkatársai külön sátorban sütötték a látvány disznóvágás termékeiből az ízletes finomságokat, melyből a látogatók is fogyaszthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában