Dobogós helyezések

2022.02.09. 17:25

Kiválóan teljesítettek a Bács-Kiskun megyei gimnazisták a fizikaversenyen

Budó Ágoston fizikus, professzor emlékére, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett országos emlékversenyen a megyei gimnáziumok diákjai sikeresen szerepeltek, számos dobogós helyezést értek el. A verseny tapasztalatai kapcsán a fizika tantárgy népszerűségéről, jelentőségéről a rendezvény szervezőjével, prof. Hopp Béla egyetemi tanárral, az egyetem Fizikai Intézetének vezetőjével beszélgettünk.

Sebestyén Hajnalka

Az eredményhirdetés mellett látványos bemutatókat is láthattak a diákok Fotó: Molnár Dániel

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen kiváló eredményeket értek el Bács-Kiskun megye gimnazistái. A 9. évfolyam I. kategóriájában 4. lett Steiner Bence (Bolyai gimnázium, Kecskemét, felkészítő tanára: Sikó Dezső), a II. kategóriában 5. helyezést ért el Fazekas Levente (Bányai gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Bakk János).

A 10. évfolyam I. kategóriájában 3. helyezést szerzett Lengyel Zsigmond (Szilády Áron Református Gimnázium, Kiskunhalas, felkészítője: Tóbiás Zoltánné), 6. helyen végzett Flóring Balázs (Bolyai gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Vincze Zoltán). A II. kategóriában második helyezést ért el megosztva Halasi Ákos (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Sáró Péter), harmadikat Bogár-Szabó Mihály (Bányai gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Bakk János), hatodikat Bakos Péter (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Sáró Péter).

A 11. évfolyamon I. kategóriában második lett Kovács Kinga (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Szalai Péter), harmadik Tekes János (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Sáró­né Jéga-Szabó Irén), negyedik Gaj­dácsi László (Piarista gimnázium, Kecskemét, felkészítője Kovács András), ötödik Marozsi Lenke Sára (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Szalai Péter), hatodik Pethő Dorottya (Katona gimnázium, Kecskemét, felkészítője: Szalai Péter). A II. kategóriában 5. helyen végzett Szpisják Bence Tibor (Bolyai gimnázium, Kecskemét, felkészítője Sikó Dezső).

A 12. évfolyamon legjobbnak bizonyult Mihalik Bálint Olivér (Bányai gimnázium, Kecskemét, felkészítője Bakk János). Harmadik helyen végzett Faragó Tamás (Bányai gimnázium, Kecskemét, felkészítője Bakk János), negyediken Csordás Kevin (III. Béla Gimnázium, Baja, felkészítője Lakner Attila), hatodikon Török Ágoston (Bányai gimnázium, Kecskemét, felkészítője Bakk János).

Az eredmények közül kiemelkednek a kecskeméti sikerek. Ezek értékelésén túl a fizika tantárgy népszerűségéről adott tájékoztatást portálunknak prof. Hopp Béla egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének vezetője.

– A kecskeméti diákok, tanáraik és iskoláik igazán büszkék lehetnek magukra. Külön intézményi statisztikát elvből nem szoktunk készíteni, mert nekünk minden egyes versenyző fontos, értékes, akármelyik megyéből, városból, iskolából érkezik. Azt viszont nyugodtan elmondhatom, hogy a 43 díjazott tanulóból 15 valamelyik kecskeméti középiskolából jött. Ez szerintem óriási teljesítmény – összegezte a professzor. Kifejtette még, hogy nagy örömére szolgálna, ha az SZTE fizika szakán egyetemistaként is találkozhatna ezen kiváló versenyzők közül minél többel.

A fizikaverseny iránt az érdeklődés továbbra is magas.

 

 

– A Budó-versenyre a korábbi évekhez hasonlóan most is bőven 100 feletti versenydolgozat érkezett be hozzánk. A versenyzők összlétszámáról azért sem beszélhetek, mert a végső értékelésben minden iskolának csak maximum a 16 legjobb eredményt elérő diákjának dolgozatát vettük figyelembe, fogadtuk be – jegyezte meg.

A versenyeredményeket látva szembetűnő a fiúk többsége. Miből adódhat ez?

– Ha ennél a kérdésnél a Budó-verseny adataiból indulunk ki, akkor bizony azt állapíthatjuk meg, hogy igen nagy az eltérés a fiú és a lány díjazottak számában. A 43 díjazott között négy lányt találhatunk. Mivel azonban a lányok képességei semmivel nem rosszabbak a fiúkénál, így ebből arra következtethetünk, hogy a lányok érdeklődése a verseny vagy esetleg maga a fizika iránt nem olyan erős, mint a fiúké – vélekedett.

Egy-egy verseny mindig segít abban, hogy népszerűbbé váljon a fizika tantárgy.

 

– A megméretések erősítik a fizika tantárgy népszerűsítését, megszerettetését. Különösen az olyan versenyek, amelyek komoly kihívást támasztanak a versenyzőkkel szemben. Eközben a szervezők arra is ügyelnek, hogy minden próbálkozó, még ha nem is került be a díjazottak közé, részesüljön sikerélményben, legyen öröme a versenyzésben. Napjainkban nagyon sokféle versenyt szerveznek a fizika területén is. Vannak olyanok, melyek a diákok elméleti felkészültségét mérik, ilyenek a feladatmegoldó vagy esszéíró versenyek, de akadnak olyanok, amelyekben a tanulók gyakorlati ismeretei, kísérletező kedve, kézügyessége kerül előtérbe. Ide tartozik például a szintén az SZTE Fizikai Intézete és az ELFT által szervezett Játsszunk fizikát elnevezésű verseny is – mondta végül a professzor.

Fizikanap

 

A Budó Ágoston-emlékverseny ünnepi díjkiosztóját megelőzte a Szegedi Fizika Napja elnevezésű tudományos rendezvény, melyen rangos előadók a XXI. század aktuális fizikai kutatási témáit mutatták be a részt vevő tanulók, tanárok és szülők számára. Minden korosztály számára hasznos tudnivalókat nyújtottak a bemutatók, melyen Bács-Kiskun megyéből is sokan részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában