Refi

2022.02.16. 19:55

Kiválóan szerepeltek az energetikai versenyen a kecskeméti diákok

A villamos energia szabályozása állt az idei energetikai országos verseny fókuszában, melyen a Kecskeméti Református Gimnázium egyik csapata második helyen végzett. Oláh Anna, Chudi Levente Zsolt és Suhajda Botond felkészülését Zajacz Lajos fizika–kémia szakos tanár és Németh László energetikai mérnök segítette.

Sebestyén Hajnalka

Együtt örültek a sikernek a diákok a felkészítőikkel és az igazgatónővel

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Református gimnázium diákjai már a korábbi években is bizonyították, remekül helytállnak a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Szakkollégiumának középiskolások számára kiírt természettudományi csapatversenyén. Tavaly arany-, idén pedig ezüstérmet könyvelhettek el. 

A háromfordulós, komoly tudást igénylő országos megmérettetésen a több száz indulóból a Refiből három csapat is bejutott a legjobb húsz közé a középdöntőbe, végül az Oláh Anna, Chudi Levente Zsolt és Suhajda Botond alkotta csapat a második helyen végzett a döntőben. Felkészítésükben Zajacz Lajos kémia–fizika szakos tanár vett részt.

Az energetikai versenyt 14. alkalommal rendezte meg a Buda­pesti Műszaki Egyetem Energetikai Szakkollégiuma. Az első két forduló online formában zajlott le, a döntőt azonban idén már személyes jelenléttel tarthatták meg az egyetemen. A megméretés minden évben más téma köré épül, ebben a tanévben a villamosenergia-hálózat szabályozása volt. 

– Kiváló teljesítményt nyújtottak tanulóink, nagyon keményen készültek a fordulókra. Különösen a döntőre. A középdöntőre és a döntőre hasonló felépítésű, komoly számolásokat igénylő feladatot kaptak az ország villamosenergia-ellá­tásának biztosítása kapcsán. A különbség abban volt, hogy először az egész feladatra kaptak bő egy hónapot, a döntőnél viszont egyetlen hét alatt kellett kidolgozni a témát. Óriási küzdelemmel, akarattal teljesítették. Az iskola vezetésének is köszönettel tartozunk, hiszen elengedték őket a többi óráról a finisben 

– részletezte Zajacz Lajos. A feladatok nagyon sokrétű tudást követeltek meg a fiataloktól. A rengeteg forrás felkutatása, a gazdasági és számszaki oldalról való megközelítés ugyanúgy része volt a projektmunkának, mint a prezentációkészítés diagramokkal. 

A feladatokat jól felosztották egymás között a diákok. Egy kollégiumban laknak, ami segítette a közös munkát. Anna ceglédi, Levente solti, Botond keceli. – Szeretem a fizikát, bár ez a verseny is rádöbbentett, nem ez az én utam. Sokkal inkább a bio­lógia vonz, molekuláris biológus szeretnék lenni. Ennek ellenére örülök, hogy részese voltam a csapatnak, mert rengeteget fejlődtem általa. Leginkább a prezentációt, a sok-sok diagram készítését élveztem, és persze a design megalkotását – árulta el Oláh Anna 11.-es diáklány, aki biológiából jelenleg egy kutatási versenyben is részt vesz. – Kedvenc tantárgyam a fizika, ezen belül az energetika is érdekel. A verseny tetszett, sokat tanultunk közben. A legnagyobb hozadéka azonban az, hogy a díj részeként felvételi nélkül tagjává válunk az egyetem energetikai szakkollégiumának, ha abban az irányban tanulunk tovább. Az idei verseny annyiban volt nehezebb, mint egy éve, hogy ehhez a témakörhöz nem nagyon van forrásanyag, szinte csak szakirodalomból táplálkozhattunk – tette hozzá a szintén 11. évfolyamos Chudi Levente Zsolt, aki már 7. osztályosként az első fizikaórán megszerette a tantárgyat. Emellett pénzügyi versenyen is indult már. 

 – Nálunk családi hagyomány a fizika szeretete. Nemcsak szüleim, hanem nagypapám is példaképem e téren. A papa fizikatanár volt, és már kiskoromban rengeteget tanultam tőle. Ettől függetlenül én csak hobbiszinten űzöm, mert orvos szeretnék lenni. A versenyt élveztem, főként azért, mert nem száraz tananyag volt, valóban komoly tudást igényelt 

– mondta a 10. osztályos Suhajda Botond, aki a fizika mellett történelemből és kémiából is versenyez. 

A csapatot nemcsak Zajacz Lajos tanár segítette a felkészülésben, hanem mérnöki konzultációt is igénybe vettek. Németh László energetikai mérnök harmadik éve segíti a refis csapatokat külső konzulensként. 

– Rendkívül speciális versenyről van szó. Olyan feladatokat kaptak a diákok, ami még nekem, szakembernek is sokszor kihívást jelentett, főként azért, mert nem lehetett hozzáférni adatokhoz. Így különösen büszkék lehetnek magukra, amiért ilyen szép eredményt értek el 

– mondta Németh László. 

Szenes Mártonné Durucz Anna, a gimnázium igazgatónője a versenysiker kapcsán elsők között gratulált a diákoknak, megköszönve nekik a kitartó munkát, a sok-sok energiát, a rengeteg szabadidőt, amit a felkészülésre szántak. 

– Óriási szakmai tudásra tettek szert a verseny közben. Egy csapatként dolgoztak, mindenkinek megvolt a maga erőssége. Miközben azt is megtanulták, milyen az, ha egy mentorral kell együttműködni, hogyan kell megszervezni és felosztani egymás között a feladatokat. Nagyon büszke vagyok rájuk, és köszönettel tartozom Zajacz Lajos kollégámnak és Németh Lászlónak – hangsúlyozta az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában