Móra-emléknapok

2022.02.13. 14:28

Kiskunfélegyháza híres írója, díszpolgára előtt tisztelegnek

Ezekben a napokban Móra Ferencre, a város díszpolgárára, íróra, újságíróra, muzeológusra emlékeznek halálának 88. évfordulója alkalmából szülővárosában. A Móra-emléknapok kedden délelőtt az író Daru utcai szobránál, koszorúzással kezdődtek. Ezt követően pedig a városi könyvtárban felolvasással tisztelegtek az író előtt a helyi általános iskolások.

Vajda Piroska

A városi könyvtárban felolvasással tisztelegtek az író előtt Fotó: Vajda Piroska

A felolvasónap hagyománya Szegedről, a Móra Ferenc Múzeumból indult, ahol a szegedi Móra-rajongók kedvenc műveiket olvasták fel. Gyerekek, felnőttek, újságírók, színészek, az önkormányzat dolgozói csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ezt a hagyományt fejlesztette tovább a félegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, melynek vezetősége már közel két évtizede közös olvasásra hívja a helyi általános iskolásokat. Idén volt az első alkalom, amikor mind a nyolc félegyházi általános iskola csatlakozott a kezdeményezéshez – tudtuk meg Kapus Bélánétól, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökétől. 

 

Elmondta, fontosnak tartják, hogy a félegyházi gyerekek minél jobban megismerjék a város híres írójának kedves történeteit, ezért szervezik meg évről évre a felolvasónapot, ami nem mellesleg az olvasást is népszerűsíti. A felolvasásban részt vevő diákok egy-egy Móra-séta Kiskunfélegyházán című kiadványt kaptak ajándékba. A térképpel ellátott füzetecske 31 helyszínre kalauzolja el a gyerekeket, segítségével megismerhetik a Móra családhoz kapcsolódó félegyházi helyszíneket. 

A keddi felolvasónap zárásaként a díszpolgár Móra téri szobránál tartottak megemlékezést, ahol Kapus Béláné, a Móra Ferenc Társaság örökös tiszteletbeli elnöke mondott ünnepi beszédet. A megemlékezés ma is folytatódik. Ezúttal a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Társaság, a Kiskun Múzeum és a Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjai olvasnak fel a városi könyvtárban Móra Ferenc száz éve megjelent Dióbél királyfi című művéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában