Galériával

2022.02.03. 14:10

Kilencszáz kecskeméti gyermek tanulhat meg úszni az új programban

Kecskemét egyike annak a húsz városnak, ahol a héten elindult az Úszó Nemzet Program. Több mint kilencszáz nagycsoportos ovis, valamint első és második osztályos gyermek heti rendszerességgel gyakorolhatja az úszást a fürdőben, ebben a félévben még 18, ősztől tanévenként 36 alkalommal.

Hraskó István

A magyar úszósport valaha volt legnagyobb kezdeményezésének nevezik az Úszó Nemzet Programot, melynek koncepciójának kidolgozását még 2018 tavaszán elkezdték, az elindulása viszont a Covid miatt csúszott. Tavaly ősszel négy településen tesztelték, majd a tapasztalatokat kiértékelve ezen a héten húsz kisebb-nagyobb városban (és két fővárosi kerületben) szállhattak először vízbe a gyerekek. Kecskeméten tizenkét óvoda és hét iskola csatlakozott a programhoz.

– A Magyar Úszó Szövetségnek két évtizedes vágya, hogy minden gyermeket tanítsunk meg úszni Magyarországon, ez egy küldetése is a szövetségnek. Most megvan a kormányzati akarat és támogatás, hogy megvalósuljon ez a törekvés 

- mondta el Szántó Dávid, a program szövetség által megbízott projektvezetője csütörtökön a Kecskeméti Fürdőben tartott bemutató foglalkozáson és sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: az a cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola második osztályáig nemtől, kortól, anyagi háttértől, lakóhelytől, fizikai és mentális helyzettől függetlenül, azaz 50-100 métert mindegyikük nagy biztonsággal le tudjon úszni mellúszásban, gyorson és háton.

A programban óvodai nagycsoportosok, valamint első és második osztályos tanulók ismerkedhetnek meg az úszás alapjaival, dupla testnevelés órák keretében. Ebben a félévben még 18, majd ősztől az elképzelések szerint tanévenként 36 alkalommal mennek majd uszodába. Szántó Dávid hangsúlyozta a kormányzati támogatás révén mindent térítésmentesen biztosít a program: kisbuszokkal ingyen szállítják a gyerekeket, kapják a fürdőbelépőt, és hamarosan egységcsomagot is adnak majd nekik, azaz egy tornazsákot, benne fürdőnadrággal-dresszel, sapkával, úszószemüveggel, papuccsal és törölközővel. A program projektvezetőjétől (az egykori sportriportertől) azt is megtudtuk, hogy a helyszínek és intézmények kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az utazás ne vegyen igénybe többet húsz percnél, a kétszer negyvenöt perces dupla tanóra szabta időkeret miatt.

A program vezetője azt is kiemelte, hogy a gyerekeket az úszószövetség továbbképzését elvégző oktatók tanítják úszni, egy, a Testnevelési Egyetemmel közösen kidolgozott és akkreditált szakmai program alapján.

Poczó Elemértől, a Kecskeméti Sportiskola úszó szakosztályának vezetőjétől, egyben a program helyi koordinátorától megtudtuk, Kecskeméten tizenkét óvodából és hét általános iskolából összesen több mint 900 gyermek vesz részt a programban. 

Egyelőre még csak nagycsoportosokat és elsősöket tanítanak úszni, ősztől viszont már az akkori másodikosok is bekapcsolódnak. Az oktatók főként a KeSi úszóedzői, de a jó együttműködésnek köszönhetően a vízilabda szakosztály és a Bácsvíz-KVSC trénereit is bevonták. Poczó Elemér elmondta: a speciális nevelési igényű gyerekek sem maradnak ki a programból, ugyanis az oktatók között vannak gyógypedagógiai végzettségűek.

– Az a lényeg, hogy jókedvűen, mosolyogva jöjjenek gyerekek a fürdőbe, és hogy megszeressék az úszást. Remélhetőleg aztán lesz olyan is közöttük, aki a következő Hosszú Katinka vagy Milák Kristóf szeretne lenni 

- tette hozzá a koordinátor.

 

– Nagyon örülök, hogy szakmai partnerünk révén erősítést kaptunk az úszás oktatás területén, és így minőségi előrelépést tudunk tenni, a megvalósításhoz pedig a pénzügyi támogatást is biztosítják. A város is működtet programot az óvodás korosztálynak, de ez csak tíz alkalmas lehetőség, az Úszó Nemzet Programban pedig felfutó rendszerben három éven át bekapcsolódhatnak a gyerekek az úszásba - nyilatkozta portálunknak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki szerint egyre szélesebb bázisa van Kecskeméten az úszásnak, úgyhogy nagy szükség van a vízfelületek bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában