Galériával

2022.02.08. 17:25

Két új Volvo autóbusz állt forgalomba Bács-Kiskun megyében

Országszerte ötven 95 férőhelyes, alacsony belépésű Volvo 8900-as autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz, közülük egyet-egyet a bajai és a kecskeméti telephelyen, ezeket kedden mutatták be a sajtónak.

Hraskó István

Balról: Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Salacz László oországgyűlési képviselő. Fotó: Bús Csaba

A szóló kivitelű, légkondicionált, Euro 6e motorral, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamera rendszerrel, USB-töltőpontokkal felszerelt, akadálymentes Volvo buszokat - a kettőt összesen nettó 167 millió forintért szerezte be a Volánbusz - kedd délután mutatták be Kecskeméten, a Noszlopy Gáspár parknál lévő autóbusz-állomáson. Mint kiderült, az egyik a Kecskemét-Kerekegyháza, Kecskemét-Kerekegyháza-Kunbaracs, Balázspuszta-Fülöpháza, Kecskemét-Fülöpháza, Kecskemét-Császártöltés és Kerekegyháza-Szabadszállás vonalakon szállít majd utasokat. A másik pedig Baja legforgalmasabb elővárosi vonalaira kerül: Baja-Hercegszántó, Baja-Felsőszentiván, Baja-Újmohácsi rév, Baja-Dunafalva, Madaras-Baja és Baja-Szekszárd között szolgálja az utasok kényelmét.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek rá, hogy a tavalyi év második felében 21 Credobus és 5 MAN autóbusz is frissítette az állományt Bács-Kiskun megyében. Az átadáson jelen volt dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója,  dr. Salacz László és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, valamint dr. Szeberényi Gyula alpolgármester.

- A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, melynek köszönhetően rövid időn belül már második alkalommal jelenthetjük be új járművek érkezését a Bács-Kiskun megyében élők számára - mondta dr. Pafféri Zoltán. Hozzátette: az elmúlt fél évben érkező 30 új autóbusznak köszönhetően magasabb színvonalú, vonzóbb szolgáltatással állnak az utasok rendelkezésére. 2018 óta egyébként összesen 60 új autóbusz állt forgalomba a megyében, a járműállomány átlagéletkora 15,4 évről 13,3 évre csökkent.

Év végéig a teljes autóbusz állomány közel 40 százaléka megújulhat

 

- A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autózás helyett inkább szálljanak buszra vagy vonatra, hiszen a közösségi közlekedés választása bárki által könnyen megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő érdekében - hangsúlyozta dr. Pafféri Zoltán.

 

A Volánbusz elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy 2019-ban indult jármű-fiatalítási programjuk keretében 1700 új és újszerű busz állt illetve áll majd forgalomba. A társaság idén év végéig további 1000 új jármű beszerzését tervezi. Ennek eredményeként az év végéig a társaság teljes autóbusz-állományának közel 40 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet, ami európai szinten is kiemelkedő.

- Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a kormány számára fontos feladat a vidéki kistelepülések fejlesztése, hogy az ott élők biztonságát és jól létét is megpróbáljuk garantálni - fogalmazott Zsigó Róbert.

Dr. Salacz László a 2019-ben indult Magyar Falu Programot mint a kormányzati ciklus egyik kiemelkedő elemét említette, melynek célja, hogy a kistelepülések lakói hasonló életfeltételek között élhessenek, mint a nagyvárosiak, de úgy, hogy megtarthassák gyökereiket. Természetesen utazniuk így is kell munkába, iskolába vagy szolgáltatások elérése érdekében, ezért nagy hangsúlyt kell helyezni az útépítésekre. Tavaly újították fel például a kerekegyházi bekötőutat és márciusban kezdődik az 52-es főút felújítása Kecskeméttől Soltig. A másik jelentős feltétel nyilván a jármű, a Felső-Kiskunságban pedig a közösségi közlekedés eszköze döntően a busz, ezért Salacz László örül az új Volvonak, hiszen ez is lehetővé teszi, hogy a térség lakói kényelmesebben utazhassanak, és egyúttal védjék a környezetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában