Bács-Kiskun megye

2022.02.15. 11:25

Kedvez a legkorábban virágzó fák pollenszórásának az enyhe idő

Az enyhe idő kedvez a legkorábban virágzó fák pollenszórásának, ami már most, télen is megnehezítheti az allergiások napjait. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több allergén növény növekvő pollenkoncentrációját jelezte előre a következő napokra.

Horváth Péter

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Még februárt írunk, de már megkezdődött az idei pollenszezon. A hirtelen jött enyhülés hatására országszerte megjelentek a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Volt ugyan egy átmeneti visszaesés az allergén pollenek jelenlétében, de az utóbbi napokban ismét felerősödött a legkorábban virágzó tavaszi fák pollenszórása – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb pollenjelentésében. Az elkövetkező időszakban a mogyoró virágának koncentrációja alacsony, illetve közepes tartományban alakulhat, míg az éger, illetve a ciprus- és tiszafaféléké jellemzően alacsony, csak esetenként érheti el a közepes szintet. A központ regisztrált már egy keveset a kőris és az éger virágporaiból is, valamint a kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban várható.

Az NNK polleninformációjában rámutat, hogy tüneteket okozó szintet egyelőre továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján a jövő héten sem számíthatunk tartósan fagyos időre, így várhatóan fokozatosan erősödik a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása. Az NNK előrejelzése szerint szombatra a mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is eléri a közepes koncentrációt.

– Még nem jelentkeztek azok a betegek, akik akut tüneteket tapasztalnak. Azok az allergiás betegek jöttek, akiknél már korábban megállapítottuk azt, hogy mire allergiásak – náluk megkezdtük az immunterápiát – mondta dr. Szántó Hajnalka, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház bőrgyógyász, allergológus, klinikai immunológus főorvosa.

Dr. Szántó Hajnalka immunológus-allergológus javaslata szerint mindig kérjünk tanácsot kezelőorvosunktól Fotó: Bús Csaba

Tüneti kezelésben segíthetnek az orrspray-k, a különböző gyulladáscsökkentő és antihisztamint tartalmazó készítmények is. A szakorvos javaslata szerint érdemes a lehető legjobban elkerülni a polleneknek való kitettséget.

– Az allergiás betegek tapasztalhatták, hogy a lakásban kevésbé erősek a tüneteik. Ezért ügyelni kell arra, hogy ne szeles időben szellőztessenek, illetve a legjobb, ha eső után teszik ezt, és még a jó időben se teregessék ki a ruhát a szabadba, mert utána beviszik a polleneket a lakásba – mondta Szántó Hajnalka, hozzátéve, hogy magunkon, hajon, ruhán is bevihetjük otthonunkba az allergén anyagot, ezért javasolt sűrűbben hajat mosni, és haza­érve azonnal zuhanyozni, átöltözni. Utazásnál is érdemes csökkenteni a kitettségünket: ma már a legtöbb autóba szerelnek pollenszűrőt, így vezetésnél a ventilátort érdemes használni és az ablakokat zárva hagyni, tömegközlekedéssel utazva pedig úgy javasolt helyet foglalni, hogy ne érjen a direkt légmozgás.

Tünetek esetén érdemes kivizsgálást kérni, ahol a panaszok alapján vérből vagy bőrteszttel megállapítják a szakemberek az allergiás reakció okát.

– Ezután pedig immunterápiára, az allergia gyógyítására is lehetőség van, mellyel toleranciát alakítunk ki a szervezetben az allergiát okozó növénnyel szemben. Ez hosszú távú kezelés, de már az első évben csökkennek a panaszok – mondta a szakorvos.

Szántó Hajnalka rámutatott, hogy bizonyos ételek és növények között léteznek allergiás keresztreakciók, amit az okoz, hogy az allergén és valamely étel molekulaszerkezete között hasonlóság van, ezért erre allergiás reakcióval válaszol a szervezet. Ilyen például az alma és a nyírfa, illetve a görögdinnye és a parlagfű. Az immunológus főorvos azt javasolja, hogy az allergiás betegek nézzenek utána, allergiájukhoz mely étel-keresztreakció kapcsolódhat.

A szakember és az NNK is felhívja a figyelmet arra, hogy a pollenallergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, valamint az életvitel megtervezésére. Ebben nyújt segítséget az NNK naponta frissülő pollenjelentése Polleninformációk címen. Az NNK javasolja, hogy a mogyoró, az éger, vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában