Változás

2022.02.21. 10:53

Idén már pénzben rendezik a helyettesítéseket a kalocsai óvodákban és bölcsődékben

Az idei évben mintegy ötmillió forintot kell majd pluszban kifizetniük a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéjében dolgozóknak.

Gábor János

Katus Györgyné intézményvezető Fotó: Gábor János

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülésen derült ki, hogy a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje 2021-ben nem pénzben rendezett egyes dolgozói pótlékokat, holott ezt törvény írja elő. Szabó Balázs városatya lakossági észrevétel nyomán kért választ arra, hogy a dolgozók megkapják-e a helyettesítésért, túlóráért vagy délutáni műszakért járó kiegészítéseket. 

Katus Györgyné Erika intézményvezető elárulta: az óvodáikban nem fizetnek helyettesítési pótlékot, és ugyanezt a gyakorlatot alkalmazták a bölcsődében is. Utóbbira viszont valóban új törvény vonatkozik, ami előírja a túlórák és a helyettesítések pénzben történő rendezését. A 2022-es költségvetésüket már úgy tervezték meg, hogy kalkuláltak többletkiadásokkal: mintegy ötmillió forintot kell majd pluszban kifizetniük a dolgozóknak, és ez a tétel szerepel is a benyújtott anyagukban. 

A törvény 2021-re már előírta a kérdéses pótlékok kifizetését, viszont a bölcsődei dolgozók – akárcsak az óvodai alkalmazottak – szabadnapok formájában kapták meg. 

Szep­tembertől ugyanakkor kérték az anyagi kiegyenlítést, így idén már pénzben fogják rendezni a helyettesítéseket. 

A polgármester nyomatékosan rákérdezett, hogy minden megfelelt-e a törvényi előírásoknak, mire Katus Györgyné megismételte: a többletmunkát lecsúsztatott szabadnapok formájában rendezték. Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető és dr. Kiss Csaba jegyző ugyanerre a kérdésre elmondták: információik alapján nem történt törvénysértés. Szabó Balázs az intézményvezetőt visszaidézve kíváncsi volt, hogy lévén a dolgozók „szeptembertől” kérték a változtatást, 2021 utolsó négy hónapjának helyettesítéseire van-e elkülönítve egy arányos összeg. Kiderült, hogy nincs, mert a helyettesítéseket átcsoportosításokkal oldották meg, vagyis az nem járt többletmunkával. 

Filvig Géza kérte az érintett osztály- és intézményvezetőket, hogyha törvénysértésnek akár csak a gyanúját felvető helyzet jut tudomásukra, azt jelezzék felé. Egyúttal ígéretet tett arra is, hogyha hasonló ügyek merülnek fel, azokat az önkormányzat haladéktalanul ki fogja vizsgálni, és anyagilag is helytáll, ha egy dolgozóját jogsérelem éri. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában