Galériával

2022.02.05. 16:41

Hatodik alkalommal tartottak disznótort Kiskőrösön

Kiskőrösön nem aprózták el. Egy 198, és egy 196 kilós hízót vágtak le és dolgoztak fel szombat délelőtt a helyi gazdaköri disznóvágáson. Este vacsora keretében 180 főnek terítenek majd a gazdaköri rendezvényen.

Barta Zsolt

A két hízó súlya csaknem négyszáz kilót nyomott. Fotó: Barta Zsolt

A hagyományos disznótort hatodik alkalommal rendezik, nyilatkozta a hírportálunknak Somogyi Zoltán kiskőrösi gazda. A két jószágot Kecel határában Varga Zsolt tenyésztette, reggel 6-kor vágták le, majd jó félórával később Kiskőrösön, a Pozsonyi utcában egy nagy sátor alatt dolgozták fel a húst a gazdaköri tagok. 

A becslések szerint legalább 80 kilónyi sült hús, 600 töltött káposzta készült, a kolbászhús súlya 50 kilónyi volt, amelyet 100 méternyi bélbe töltöttek. A hurkából fele annyit készítettek, mint a kolbászból.

Reggeltől kóstolhatták a munka résztvevői a finomságokat. Akik belátogattak a Pátria előtti sátorba, azok pedig támogatói jegyeket felhasználva ízlelhették meg a kiskőrösi disznóvágás során frissen sült pecsenyét, vagy akár a reggeli hagymás vért is, frissen sült hurkát és kolbászt. 

Ezeknek az íze olyan, mint amilyen nagyszüleink korában volt, mesélte Somogyi Zoltán. A disznótor a régi öregek idején is nagy ünnepnek számított. Vidékről is jöttek a rokonok, akik már péntek este megérkeztek. Ilyenkor fröccsözéssel éjfélig eltöltötték az időt, majd másnap hajnalban egy-egy szíverősítő pálinka felhörpintése után kezdtek neki a munkának. 

A húsok feldolgozása, a fűszerezés semmit sem változott az elmúlt időszakban. Ma is paprikát, sót, vörös-, és fokhagymát, borsot, köménymagot használnak a munka során. Bár manapság kevés család vág disznót, egyet azonban nem szabad elfelejteni, mondta Somogyi Zoltán: nincs állományjavító, vagy egyéb mesterséges anyag a feldolgozott disznóhúsban.

A szombati rendezvényen, 30 gazdaköri tag segédkezett. Ők hozták az üstházakat, bográcsokat a darálókat, különböző feldolgozó eszközöket. A város vezetése minden évben támogatja a rendezvényt, a padokat, a sátrat, és a szállítást biztosította. 

Nikléczi Gábor gazdaköri elnök elmondta, hogy ez a két nagy rendezvényük egyike a városban, amikor is a tagság csaknem egésze megfordul a disznóvágáson. Van aki dolgozik, mások beköszönnek kóstolni.  Azért is rendezik, mert így azok a fiatalok is belelátnak a munkába, akik családjában már csak hírből ismerik a disznóvágást. A másik rendezvényük a szüreti fesztivál, ahol saját termény kiállítással egybekötött szőlő- és gyümölcsvásárral is várják mindig a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában