Videóval

2022.02.01. 18:38

Hat hónap múlva újra a magyar Gripenek biztosítják a balti légteret

Augusztus 1-től újra a Magyar Honvédség légiereje biztosítja négy hónapon át a balti légtér, Észtország, Litvánia és Lettország védelmét, négy Gripen vadászgéppel. A kecskeméti repülőbázis katonái először 2015-ben, majd 2019-ben látták el ezt a feladatot. "Indul a visszaszámlálás" - ezzel posztolt kedden a bázis egy látványos videót.

Hraskó István

A kecskeméti repülőbázis katonái harmadszor látják majd el ezt a feladatot

Forrás: Bús Csaba

Mivel Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel, 2004-es NATO csatlakozásuk óta a szövetséges országok látják el légtérvédelmüket, négy hónapos váltásokban. 2015-ben Magyarország tizenhetedik nemzetként csatlakozott a Balti Légtérrendészeti Misszióhoz (Baltic Air Policing, BAP). 2019 májusában ismét kitelepült a litvániai Šiauliai-ba öt magyar Gripen és egy közel száz fős kontingens, az idei pedig már a harmadik alkalom lesz, hogy a magyar vadászgépek őrzik – NATO parancsnokság alatt - a balti országok légterét.

2015-ben a magyar vadászgépek mérlege 430 repült óra, 25 éles (Alpha) riasztás és elfogás – mind orosz gép – és 101 gyakorló, azaz Tango riasztás volt. Amikor 2019 augusztusában meglátogattuk a magyar kontingenst, három és fél hónap után már összesen 370 felszállása volt a kint tartózkodó pilótáknak, ebből 42 volt az éles és 88 a gyakorló riasztás. Ahogy 2015-ben, 2019-ben is az összes esemény orosz katonai repülőgépek miatt volt, de az elfogások nemzetközi légtérben, a Balti-tenger fölött történtek, légtérsértésről nem volt szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában