Vízutánpótlás

2022.02.04. 06:50

Hárommillió liter vizet emeltek át a halasi Dong-éri csatornából az egyik tározóba

A magas vízállásnak köszönhetően engedélyt kapott a halasi önkormányzat a vízügyi hatóságtól több millió liter víz átszivattyúzására a Dong-ér-csatornából a Jókai utcai víztározóba. Ezzel némileg sikerül javítani a térség vízmegtartó képességét, amely évtizedek óta komoly problémát jelent.

Pozsgai Ákos

A szakemberek három nap alatt hárommillió liter vizet tudtak átszivattyúzni Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A város nem tartozik a különösen veszélyeztetett települések közé, ennek ellenére a csapadékosabb évszakokban a belvíz komoly problémát okozott a település egyes részein, mely szükségessé tette a helyzet kezelését. A belvízfoltok kialakulása nem csak a természeti körülmények rovására írható.

Sok helyen gondozatlanok a nyílt csapadékelvezető árkok, több helyen feltöltötték a szikkasztóárkokat, vagy műszakilag nem megfelelően építették ki az átereszeket, így nem tud átfolyni rajta az esővíz. 

A természetes víztározók is megszűntek, valamint a kiépített elvezető rendszer is jórészt elavult volt. 

A nagyobb esőzések idején az egyik ilyen kritikus hely a Felsőváros volt, ahol az alacsonyabban fekvő ingatlanokat és kerteket nagyobb esőzések idején elöntötte a csapadékvíz. 

A kiskunhalasi önkormányzat több programot, illetve beruházást is megvalósított pályázati forrásból az elmúlt években az időszakosan jelentkező belvízproblémák, az év nagyobb részében pedig a kevés csapadék miatt a Sóstó vízutánpótlásának megoldására.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív program (TOP) keretében 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város, amiből 2020 októberére záportározót alakított ki a Felsővárosban, valamint a projekt részeként a Felsőváros csapadékvízrendszerét részben felújította és kibővítette, így a csapadékvíz a záportározóba jut. A projekt másik része a város belterületéről elvezetett csapadék­vizek helyben tartását és hasznosítását oldotta meg azzal, hogy a főgyűjtő gerinccsatornán érkező csapadékvizek átemelésével, a víz helyben tartásával a Sóstó vízpótlását végzi el. 

Az összegyűjtött csapadékvizet a Sóstó mellett kialakított medencékbe vezetik, ahonnan továbbjut közvetlenül a tóba.

 A vízutánpótlásnak ez az egyik módja, a másik, hogy a csapadékosabb időjárás esetén a felduzzadt Dong-ér vizének egy részét tartják vissza, de az elmúlt évtizedekben – a szükséges szakhatósági engedélyek hiánya miatt – erre nem volt lehetőség. 

Némileg sikerül javítani a térség vízmegtartó képességét Forrás: Pozsgai Ákos

A változást az hozta meg, hogy néhány éve befejeződött a zárt szennyvízhálózat fejlesztése a városban, az ingatlanok döntő többségét – több mint kilencven százalékát – rákötötték a rendszerre, így a Dong-ér-csatorna vizének minősége jelentősen javult, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül átemelhető legyen a felduzzadt csapadékvíz a közeli Jókai utcán, a volt szeméttelep felszámolása és környezetmentesítése után a területen kialakított csapadékvíz-tározóba. 

Az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása, az olvadó hó felduzzasztotta a csatorna vízszintjét, így a halasi önkormányzat engedélyt kért és kapott az illetékes vízügyi igazgatóságtól víz átemelésére a víztározóba. 

Három nap alatt mintegy hárommillió liter vizet tudtak átszivattyúzni a tározóba, amiben a Dél-Magyarországi Tűzoltó- és Technikai Mentő Egyesület volt segítségre egy nagy teljesítményű szivattyúval. A halasi városháza tájékoztatása szerint, ha a jövőben szükséges lesz erre a beavatkozásra, akkor újra el fogják végezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában