Előadás

2022.02.10. 15:56

Gubcsi Lajos volt a helytörténeti beszélgetéssorozat vendége Félegyházán

Gubcsi Lajos PhD író, A Magyar Művészetért Díjrendszer elnöke volt a vendége a legutóbbi, Félegyházáról indultak helytörténeti beszélgetéssorozatnak.

Vajda Piroska

Gubcsi Lajos

A rendezvényt négy éve azzal a céllal indította el a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, hogy hazahívja és bemutassa a tudomány és a művészet területén jelentős eredményt elért személyiségeket. A vendégekkel minden alkalommal az esemény ötletgazdája, dr. Tarjányi József beszélget. Így volt ez csütörtökön is. A beszélgetés során egy igazán sokoldalú személyiséget ismerhetett meg a közönség.

Megtudhatták többek között, hogy a hetvennégy éves Gubcsi Lajos közgazdász, a köz­gaz­da­ság­-tu­do­má­nyok kandidátusa, címzetes egyetemi docens, újságíró, író, költő azzal a céllal hozta létre 1987-ben Magyar Művészetért Díjat, hogy egyaránt elismerjék az építészeket és a fotóművészeket, a tánc, a komolyzene, a festészet, a szobrászat, a népművészet legjobbjait határon innen és túl. Eddig 320 Magyar Művészetért Díjat adtak át itthon és a nagy­világban. Idén június 4-én, Buda­pesten lesz a díjátadóval egybekötött Magyar Művészetért 45. Jubileumi Gála.

Az is kiderült, hogy Gubcsi Lajos nevéhez fűződik a Bibliofil díszalbum sorozat is, ezen belül különösen fontos az Üzenet a végekről című pentalógia, amely Kárpát-medencei létünk évezredes kulturális és történelmi emlékének feldolgozása országrészenként. De fontos megemlíteni azt is, hogy Gubcsi Lajos írta a Kun himnuszt, amelyet Szabados György zenésített meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában