Polyarnye Zori

2022.02.17. 07:00

Felvették a kapcsolatot az oroszországi testvértelepüléssel

Bár lassan három éve tartozik Kalocsa testvértelepülései közé az Oroszország murmanszki országrészében fekvő Polyarnye Zori, a legtöbben nem emlékeznek a kapcsolatfelvételre, hiszen a pandémia miatt a mai napig nem sikerült személyes találkozókat szervezni.

Gábor János

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

Az együttműködés lehetőségét videókonferencia indításával frissítették fel a felek – tudatta közleményében dr. Filvig Géza polgármester. 

A rendkívül fiatal Polyarnye Zori területét 1968-tól kezdték el benépesíteni, és csak a Szovjetunió összeomlásával, 1991-ben vált önálló településsé. A lakosság a Kola-félszigeten működő atomerőmű építése miatt költözött a régióba: 1969–76-ig Apatity város munkásszállója volt – ahhoz hasonló módon, ahogy Kalocsán terveznek lakónegyedet létrehozni a Foktői úti volt laktanyából. A mintegy 15 ezres lélekszámú várost a Roszatom javaslatára kereste meg még az előző kalocsai önkormányzat. 

Az együttműködésre 2019-ben rábólintó dr. Bálint József polgármester úgy gondolta, nagy az esélye, hogy Betlehemhez és Shenzhenhez hasonlóan csak „holt kapcsolat” jön létre, de a közös pontként meglévő atomerőmű miatt – tapasztalatcsere reményében – indokoltnak érezte a kapcsolatfelvételt. 

Jött a járvány, és vezetői szintű találkozót azóta sem sikerült szervezni a két település között, ezért Filvig Géza jelenlegi városvezető online tárgyalást tartott Maxim Pukhovval, aki 2013 óta vezeti Polyarnye Zorit. A kalocsai polgármester üdvözölte, hogy a testvértelepülés továbbra is nyitott a gazdasági és kulturális együttműködésre, ezért a következő egy év során várhatóan mindkét városban tartani fognak közös rendezvényeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában