Problémamegoldás

2022.02.06. 20:05

Ellensúlyoznák a Vadkerti-tó vízszintjének jelentős csökkenését

Az elmúlt két év aszályos volt, tavaly kevesebb mint 500, míg tavalyelőtt is alig 500 milliméter körüli csapadék hullott Soltvadkert környékén. Ez nagyon kevés mennyiség, amely nemcsak a növények fejlődését hátráltatja, de a Vadkerti-tó vízmennyiségét is befolyásolja.

Barta Zsolt

A stég előtt több méterrel visszahúzódott tavaly nyáron a víz

Forrás: Barta Zsolt

A probléma rövid távú kezelése érdekében ültek le Soltvadkert vezetői és a vízügyi szakemberek egy szakmai egyeztetésre.

– Két aszályos évünk volt. Ennek következtében a Vadkerti-tó vízszintje 80 centimétert süllyedt. A probléma az utóbbi két év alatt alakult ki, 2019-ben viszonylag jobb év volt. (Akkor, a metnet.hu tájékoztatása alapján, 600 milliméternyi csapadék öntözte a térséget – a szerző). A problémára kerestük a választ. Rövid távú megoldást senki sem tudott javasolni – nyilatkozta Temerini Ferenc polgármester. Majd hozzátette: bár a felszín alatti vízzel némileg pótolható a hiányzó mennyiség, de a talajvízszint-süllyedést nehéz ellensúlyozni. 

Nem az a fő baj, hogy az aszályban megnő a párolgás, hanem ez egy rendszerprobléma: a Kiskunságban lecsökkent a talajvíz szintje. A közelmúltban Lakiteleken volt egy szakmai egyeztetés a homokhátsági gondokról. Ott elhangzott, hogy elsősorban a mezőgazdaság kérdései határozzák meg a probléma megoldásának a mikéntjét. 

Az idősebbek Soltvadkerten azt mondják, nem kell megijedni, mert volt már ilyen helyzet a Vadkerti-tónál. 

Ugyanakkor a város vezetése nem kívánja megvárni, hogy a Vadkerti-tónál hasonló helyzet alakuljon ki, mint ami tavaly a Velencei-tónál történt. Ráadásul a tó mellett egy 600 ingatlanból álló üdülőfalu van, ahol az elmúlt években sok száz millió forintos önkormányzati beruházás történt. A tóparti strandnak is közel 100 ezer fős a látogatottsága. A polgármester megjegyezte: a tavat a városra lehulló csapadék kivezetésével tudják részben táplálni. Ez a víz, a két záportó mellett, a 7F csatornán keresztül azonnal a tó felé veszi az útját.

A záportározókba csak akkor folyik be a víz, miután megtelt a Vadkerti-tó. De az elmúlt két év során nem volt arra példa, hogy a Vadkerti-tó megtelt volna az aszályos évek miatt. Most egy új pályázat keretében a 7F csatornát minél nagyobb szakaszon betonelemekkel kibélelik. Így gyorsabban levonul a tó felé a víz, illetve kevés szivárog el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában