Képviselő-testületi ülés

2022.02.21. 17:25

Elfogadták Kalocsa idei költségvetését

Az önkormányzat úgy számol, hogy éppen annyit fog költeni 2022-ben, mint amennyi bevételre szert tesz. A több mint négymilliárd forintos büdzséről maratoni ülésen tárgyaltak a városatyák.

Gábor János

A több mint négymilliárd forintos büdzséről maratoni ülésen tárgyaltak a városatyák. Fotó: Gábor János

A kiszabott határidőt betartva, a múlt héten szavazta meg az idei költségvetési rendeletet a képviselő-testület. A legtöbb kritikát útkarbantartásra szánt költségek, ingatlanértékesítések és százmilliós kulturális támogatások miatt fogalmazták meg. Az előterjesztő dr. Filvig Géza polgármester elmondta: az önkormányzat szakemberei a város gazdasági helyzetének erősítését célozták meg, és mindenképpen emelni akarják a bevételeket, de nem adóemeléssel, hanem a vállalkozások támogatásával. 

Dr. Bagó Zoltán az útkarbantartásra szánt 14 millió forintot firtatta: szerinte „elég sovány” keret, így arról érdeklődött, hogy a betervezett mintegy 260 milliós ingatlaneladások után lehetne-e valamennyit ide átcsoportosítani. 

Filvig Géza egyetértett azzal, hogy burkolatjavításra több pénzt is lehetne fordítani, de ő nem költene rá további tízmilliókat, amíg nem kerül sor a közúthálózat átvizsgálására. 

Ez tervben van, és reményei szerint komplex útfelújítási hullám fogja követni, benne a Szentháromság tér miatt szükségessé vált elkerülő út építésével és a belvárosi közlekedés átgondolásával. Dr. Vincze András kérte, hogy legalább a városnéző kisvonat beszerzésének visszavonásából származó 38 millió forintot vezessék át ide – az általános tartalék helyett. Hozzá kapcsolódva Bagó Zoltán hangsúlyozta: mindegy, hogy a költségvetés melyik sorába írják a „pántlika nélküli forrást”, így ne azon múljon, hogy az ellenzéki képviselők javaslatát automatikusan leszavazzák. A módosító indítványukat végül mégsem hagyták jóvá. 

Király Róbert és Vincze András a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központnak (KIKK) szánt összegekre kért magyarázatot, mert amíg a közművelődés és a városi tévé korábban évi 106–112 millióba került, addig az önkormányzati cég 156 milliós támogatásra tart igényt, miközben a televíziót már nem is ők működtetik. A polgármester állami támogatás nélküli pluszfeladatokkal, a programok, valamint a színház működtetésének drágulásával, illetve a bér- és áremelkedésekkel indokolta a magasabb normatívát. Király Róbert 14 millió forint értékben olyan költségeket is talált a KIKK-nél, amiket – például belső ellenőrzésre, tanácsadásra, hírügynökségi feladatokra – külső vállalkozásoknak fizetnek, de ezt nem érzi indokoltnak. Filvig Géza jelezte: 

maga is minél gazdaságosabb működést kért a cégvezetőtől, aki a polgármester ígérete szerint írásban fog választ adni a képviselőnek. 

Hozzátette: a KIKK üzleti tervének tárgyalásán visszatérnek az észre­vételekre. 

Egyensúlyban vannak a pénzügyek 

A kalocsai önkormányzat idén közel 747 milliós helyi és települési adóbevétellel, 406 milliós működési és 260 milliós ingatlanértékesítési bevétellel, valamint 5,3 millió forintos bírság-, pótlék- és díjbevétellel számol. Ezeken felül 14,5 millió forint átvett pénzeszközre, illetve 1,02 milliárdos finanszírozási és 1,621 milliárdos működési célú állami támogatásra számít, így a 2022-es büdzsé 4,182 milliárd forintra rúg. A csak a kormánypárti képviselők által megszavazott határozat szerint ugyanekkora a kiadási oldal: a legtöbb pénzt dologi és működési célokra (654, illetve 787 millió), beruházásokra (987 millió), valamint személyi juttatásokra (1,2 milliárd forint) szánják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában