Lehetőségek

2022.02.05. 15:25

Egyre több diákot csábít a szakképzési ösztöndíj Kiskőrösre

A fémipar szinte minden területén jelentős a munkaerőhiány. Így van ez a Kiskőrösi járásban is. Franczia László, a Wattay középiskola igazgatója hírportálunknak arról beszélt, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a szakképzés különböző formái iránt.

Barta Zsolt

Fejes István asztalosmester műhelyében minden évben több szakmunkásjelölt tanul

Forrás: Barta Zsolt

– Jelenleg hány elsőéves diákot tudnak felvenni a Wattay középiskolába? 

– A technikumi képzésre, három ágazatba 96 diák, a hároméves szakképző iskolai képzésre, négy ágazatban szintén 96 diák, összesen 192 új tanuló felvételére van lehetőség. Aki teljesíti a belépési követelményeket, és az új rendszerű szakképzésben akar tanulni, azt fel tudjuk venni. Már az előző tanévre is jelentősen növekedett a szakképzésre jelentkezők létszáma, remélhetőleg a következő évre, évekre is nagyobb érdeklődés várható a szakképzés iránt. 

– A korábbi, például 10–15 évvel ezelőtti időszakhoz képest most miért kedvezőbb egy szakképző iskolában vagy akár egy technikumi képzésben részt venni? 

– A technikumi képzés egy kifejezetten jól kitalált, jól megszervezett középfokú szakképzési oktatási forma. Az öt tanév elvégzését követően a tanulók érettségi, illetve technikusi végzettséggel is rendelkezni fognak. Így a 13. év végén egy általános műveltséget és továbbtanulást biztosító, valamint egy szakmai végzettséget igazoló oklevelet is kapnak a tanulók. A két végzettség birtokában azok is kiváló elhelyezkedés előtt állnak, akik nem tanulnak tovább. A vállalkozások nagyon keresik a megfelelő általános műveltséggel, a továbbképzés lehetőségével, valamint szakmai tudással is rendelkező, technikus végzettségű fiatalokat.

A felsőoktatási intézménybe való továbbtanulás – különösen szakirányban – a technikumból a legkönnyebb. 

A hároméves szakképző iskola első tanévében ágazati alapoktatásban vesznek részt a tanulók. A konkrét szakmát elég a 9. év végén kiválasztani. A következő két év során duális képzési rendszerben sajátíthatják el a szakmai ismereteket. A végzés után nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi végzettség megszerzésére is. Mindkét képzési forma esetén havonta jelentős mértékű szakképzési ösztöndíj, pályázat alapján Apáczai-­ösztöndíj, a végzettség megszerzését követően pedig egyszeri pályakezdési juttatás jár a szakképzésben részt vevő fiataloknak. 

– Mik a Kiskőrösi járásban a munkaadók igényei? 

– A Kiskőrösi járás korábbi mezőgazdasági jellegét ma már inkább a főleg osztrák és német területre dolgozó ipari üzemek túlnyomó többsége jellemzi. A főleg gépészeti vállalkozások a szakmunkások és a technikusok (középvezetők) területén munkaerőhiánnyal küzdenek. Hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, gépi és CNC-forgácsoló szakmunkások azonnal találnak munkahelyet. 

– Melyek azok az anyagi támogatások, amelyek megilletik a szakmát tanuló diákokat? 

– Kifutó rendszerben még kapnak ösztöndíjat a hiányszakmát tanuló diákjaink, de sokkal fontosabb, hogy a szakképzésben minden tanuló részesül a szakképzési ösztöndíjrendszer által biztosított havi támogatásban. Az ágazati alapoktatás alatt ez 8370 forinttól 16 740 forintig terjed, de a duális képzési rendszerben akár szakképzési munkaszerződéssel is munkabérhez juthatnak a képzésben részt vevők. 

Aki valamilyen okból nem tud részt venni a duális képzési rendszerben, az a szakirányú oktatás ideje alatt tanulmányi eredménye alapján részesül ösztöndíjban. 

A végzettség megszerzését követően, a tanulásból a munkába való átmenet megkönnyítése érdekében, a szakképzést eredményesen befejezők egyszeri pályakezdési juttatásra is jogosultak. A szakképzésben tanulóknak az ösztöndíjért és a többi juttatásért csak annyit kell tenniük, mint a többi – általános iskolai vagy gimnáziumi – tanulónak, azaz iskolába kell járni és tanulni. Nagyon figyelik a tanulóink az esetleges igazolatlan mulasztást és a tanulmányi eredményüket, hiszen ez nagyban befolyásolja a juttatások mértékét. Már a tanulmányok alatt is, és csak a pénzügyi juttatások érdekében is érdemes tehát a szakképzésben jól tanulni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában