Különlegesség

2022.02.13. 19:50

Csodájára járnak a kiskunhalasi magánkertben lévő madárrezervátumnak

Igazi madárparadicsom van a kiskunhalasi Bánegyháza utca egyik házának kertjében, ahol az sem ritka, hogy egyszerre közel száz madár tolakszik az etetőknél. A hangos madárcsicsergés nem zavarja a szomszédokat, a helybeliek közül sokan a csodájára járnak a helyi madárrezervátumnak.

Pozsgai Ákos

Vincze László kertjében az sem ritka, hogy egyszerre közel száz madár tolakszik az etetőknél

A madárinfluenza miatt kényszerszabadság szülte helyzetnek köszönhető, hogy a kiskunhalasi Vin­cze László két éve komolyabban is elkezdett foglalkozni a madarakkal. Mostanra pedig már egy igazi madárparadicsomot alakított ki a kertjében, ahol órákat tölt el másik kedvenc elfoglaltsága, a horgászat mellett.

– A madarak megfigyelése mindig is a kedvenc időtöltéseim közé tartozott, erre korábban is rengeteg alkalmam volt, hisz fél Magyarországot bejártam már a horgászatok során, leginkább az eldugott helyeken szeretek pecázni, és gyakran napokat töltök egy-egy helyen, így jól meg tudom figyelni a madarak viselkedését is – magyarázta portálunknak László, aki rendszeresen fotókat is készít digitális fényképezőgépével a madarakról.

A zsíros falatokat is szeretik a madarak Fotó: Pozsgai Ákos

– Egyik kedvencem a meggy­vágó papagáj, gyakori vendég a kertemben, ahol sokféle madár megfordul, van, hogy egyszerre száz kisebb-nagyobb madár csemegézik az etetőknél – mesélte.

A terasz alatt kialakított magtárolóban rengetegféle eleség van, mivel a madarak eltérő módon táplálkoznak.

– A legolcsóbb a napraforgómag és a köles, de emellett teszek ki fekete diót, földi­mogyorót, kesudiót, illetve kapnak pisztáciát is, ami kifejezetten téli eleségnek számít – magyarázta László, aki nem boltban vásárolja, hanem maga készíti a cinegegolyókat darált nyers kacsatesthájból, kölessel, kukoricadarával és napraforgóval összegyúrva. A madárkalács is magas tápanyagértékkel bír, amit szintén saját maga készít, marhafaggyúból, különféle magokból és szotyolából. 

Gyakran kerülnek más zsíros falatok is az ágakra, szalonnadarab vagy bőrke, amit szintén nagyon szeretnek a kerti madarak.

Több etetőhelyet is kialakított László. A fák magasabb ágaira akasztja a cinegegolyókat, viszont a földre helyezett etetőtálcából is szívesen csipegetnek a madarak a kertben, ahol gyakori vendég a csíz, a balkáni fakopáncs, a fenyőpinty, a gerle, a kék cinege, a széncinege, az őszapó és a zöldike is.

Vin­cze László rendszeresen megörökíti a kertjébe látogató madarakat Fotó: Pozsgai Ákos

– Fontos, hogy ne csak etessük, hanem itassuk is a madarakat. Erre alkalmas lehet cserépalátét, műanyag tál, amit langyos vízzel töltünk fel időközönként. Télen érdemes arra is figyelni, hogy a jeget eltávolítsuk – mondja László, akinek a madarakról készült képeit egyre többen követik a közösségi oldalán, aki pedig teheti, személyesen is felkeresi a kertjét, hogy közvetlenül csodálja meg a halasi madárparadicsomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában