Természet

2022.02.23. 19:12

Biztonságossá tették a bajai gólyapár fészkét

Tavaly nyáron a vihar megrongált egy használaton kívüli kéményre rakott gólyafészket Baján. A szél a fészek felét lesodorta a benne lévő két, már kitollasodott, de még röpképtelen fiókával együtt, amik sajnos szörnyet is haltak a zuhanásban.

Márton Anna

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mivel az itt költő gólyapár hamarosan visszatér Afrikából, ráadásul a félig leszakadt fészket a szél csak tovább tépázza, és a lehulló darabok anyagi kárt is okozhatnak az ott parkoló autókban, a Kiskunsági Nemzeti Park felvette a kapcsolatot a Global Fitness tulajdonosával és felajánlotta neki a segítségét a fészek rendbetételére. 

Hogy mekkorára tud „hízni” az évek során a fehér gólyák fészke, azt jól mutatja, hogy a kémény környékéről kétmázsányi leszakadt fészekanyagot takarítottak el, miközben a nagyobb rész még fent maradt. Nem volt egyszerű feladat a 18 méter magas kémény tetején a megmaradt fészket kiigazítani, ebben egy önkéntes ipari alpinista, Feldrihán Péter segített. 

A stabilitás biztosításáért egy új fészektartó kosarat tettek alá, amelyre Gyuricza András, a Magyar Madártani Egyesület tagja készített gallyakból fészekalapot. 

Sikeresen elvégezték a teljes körű felújítást, így a visszatérő gólyapár remélhetőleg idén már gond nélkül fel tudja nevelni a fiókáit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában