Tarka sáfrány

2022.02.23. 13:18

Az erdős puszták vadvirágának termőhelyét fedezik fel a halasi és környékbeli túrázók

Rendszeresen szervez túrákat országszerte a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Idei naptáruk is számos izgalmas programot kínál a túrázóknak. Február 26-án, szombaton a tarka sáfrány virágzását csodálhatják meg a résztvevők Halas határában.

Mester-Horváth Nikolett

A tarka sáfrány száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Fotó: Magyar Madártani Egyesület

Idén már két gyalogtúra is a lábaiban van a halasi egyesület tagjainak és a hozzájuk csatlakozó érdeklődőknek. Az újévi kelebiai gyaloglás után a budaörsi kopárokat is együtt nézték meg a túrázók. Szombaton a Kiskunhalas déli részén fekvő Alsószállási területek szikes pusztáin és homokbuckákon túráznak a helyiek és környékbeliek, hogy felkeressék a tarka sáfrány termőhelyét.

— A tarka sáfrány rokonaitól eltérően nem hegyi réteken és üde erdőkben, hanem száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Európa délkeleti részén. Az erdős puszták egyik jellemző vadvirágaként elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig. Magyarországon a Duna-Tisza közén Váctól Bajáig és Kelebiáig még számos lelőhelye ismert, ám sok helyen termőhelyét az elmúlt évtizedekben elpusztították — tudtuk meg Fodor Imre túravezetőtől.

Mint mondta, a tarka sáfrány virágzása rövid ideig tart, az egyes virágok két három nap után elhervadnak még akkor is, ha nem termékenyültek meg.

 Ha virágzásuk idején hideg az idő, legfőbb beporzóik, a méhek nem járnak, így termést abban az évben nem is hozna.

A 7 kilométeres túra helyszínére helyi, menetrendszerinti buszjárattal juthatnak el a résztvevők, a gyülekező a kiskunhalasi ideiglenes buszállomáson lesz szombaton 8.30-kor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában