Testvérvárosi együttműködés

2022.02.09. 18:59

Az energiahatékonyság növelése a téma Kisunmajsa és Topolya között

Kegyel­mi állapot van a szerb–magyar gazdasági kapcsolatokban – hangzott el azon a topolyai konferencián, amelynek középpontjában az energiahatékonyság növelése állt.

Tapodi Kálmán

A magyar szakemberek tapasztalataira számítanak a Vajdaságban

A megújuló forrásokon alapuló energetikai lehetőségek fejlesztése már korábban is téma volt Kiskunmajsa és vajdasági testvértelepülése között. A Majsa Alapítvány irányításával Megújuló energiák – megújuló kapcsolatok címmel rendeztek konferenciákat, és ellátogattak Kiskunmajsa litván, német, lengyel, vajdasági és erdélyi partnertelepüléseire, hogy megismerjék azokat a módszereket, melyekkel növelik az energiahatékonyságot.

Terbe Zoltán, a Majsa Alapítvány kuratóriumának alelnöke, a jelenleg zajló programban szerepet vállaló Terka-Mérnök Kft. képviseletében felidézte a kapcsolatok kezdetét, amely a Nyugat-­Balkáni Zöld Központ támogatásával gyarapodhatott. A magyar állam által létrehozott központon keresztül pályázott sikerrel a fővárosi Civil Planning Kft. egy szerbiai befektetéseket előkészítő tanulmány összeállítására.

– A tanulmány címe Energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségek Topolya községben, amelyet most megismerhettek a konferencia résztvevői – számolt be Balassa Endre, a Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség koordinátora, aki hozzátette: a lehetőségeket szeretnék minél szélesebb körben megismertetni. A tanácskozáson ezért is voltak jelen Zenta, Kishegyes, Törökkanizsa és Szabadka képviselői.

A konferencián elhangzott, hogy történelmi csúcson van a Szerbia és Magyarország közötti árucsere-forgalom, ami elérte a 2,6 milliárd eurót. Juhász Bálint, a szabadkai Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kiemelte: a két ország jó viszonyából eredő előnyök kihasználására most nagy lehetőség van.

A szennyvízből nyerhető biogáz, a nap- és szélenergia hasznosítására is készült felmérés, de termálvízből nyerhető hőenergia felhasználása is lehetőséget jelenthet Topolyán és térségében. Balassa Endre zárszavában úgy vélekedett: a lehetőségek adottak, a tanulmány révén már konkrét számadatokkal is rendelkeznek, és a további előrehaladáshoz a magyar tapasztalatok segítséget jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában