Fejlődés

2022.02.06. 19:55

Az angol nyelv oktatása jelentheti a Fülöpjakabi Általános Iskola jövőjét

Az angol nyelvi képzés biztosíthatja a Fülöpjakabi Általános Iskola hosszú távú megmaradását. A kicsivel több mint ezer lélekszámú település kisiskolájában tavaly óta mind a nyolc osztályban tanulhatnak angolul a gyerekek. Több tantárgyat és szakkört is idegen nyelven, angol anyanyelvű tanárok segítségével sajátíthatnak el. Az újszerű kezdeményezésről Csankovszki Tibor iskolaigazgató számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

Már az elsősök is bátran megszólalnak angolul a Fülöpjakabi Általános Iskolában Fotó: Vajda Piroska

Kisiskola lévén mindig igyekszünk olyan újításokat bevezetni, amelyek segítik a fülöpjakabi gyerekek érvényesülését, nem mellesleg pedig biztosítják az iskola hosszú távú fennmaradását. Hagyományos keretek között negyedik osztályban kezdődik az idegen nyelvi oktatás. Vannak kísérletek arra, hogy ezt érdemes hamarabb elkezdeni, szakköri szinten. Mi azonban azt akarjuk kiépíteni, hogy első osztálytól, minél nagyobb óraszámban tanulhassanak angolt a gyerekek.

Erre az iskolai óraszámok annyi lehetőséget adnak, hogy évfolyamonként a szabadon felhasználható órakeretből egyet az idegen nyelvre használunk fel. 

Így már az első három évfolyamban is van nálunk egy hivatalos órarendi angolóra. 

Ezt azzal egészítjük ki, hogy a készségórákon – rajz-, ének-, technika- és testnevelésórán – együtt van jelen a tanítónő és egy angol tanár. Ketten tartják az órát, arra törekedve, hogy minél nagyobb arányban angolul menjen a kommunikáció. Szeretnének ugyanis minél több olyan helyzetet teremteni, amikor a gyerekek az idegen nyelvvel találkoznak – részletezte az igazgató. 

– A jelenlegi tematika szerint tehát már első osztályban van egy hivatalos angolóra, mellette négy, angol nyelven folyó készségóra, valamint lehetőségük van még angol szakkörre is járni. Így hetente akár hat angolórájuk is van a gyerekeknek. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kicsiknél elsősorban a kommunikációra fektetjük a hangsúlyt, nem a nyelvtanra. Azt szeretnénk elérni, hogy bátran merjenek angolul megszólalni. Hosszú távú célunk, hogy a nálunk végzett nyolcadikosok középfokú nyelvvizsgával kezdhessék meg a középfokú tanulmányaikat – számolt be terveikről Csankovszki Tibor. 

Tőle azt is megtudtuk, hogy az angol anyanyelvi tanárok az Egyesült Államokból érkeztek a Central European Teaching Program keretében. 

Mivel ők egyáltalán nem beszélnek magyarul, testnevelésórán például tolmács is segíti az akadálymentes kommunikációt. A tolmácsunk, aki egyben pedagógiai asszisztens is, szakköröket is tart: kézműves-, rajz-, film- és drámaszakkört, angol nyelven. Sőt, angol nyelvű nyári tábort is szervez – sorolta az igazgató. Arról is beszámolt, hogy a hivatalos órarendi órákat a tankerületi költségvetésből finanszírozzák. A plusz angol nyelvi órák költségeit viszont az iskola alapítványa fizeti. Ez éves szinten közel tízmillió forint kiadást jelent. A fülöpjakabi iskola azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, Füzesi Attila minden évben jelentős összeggel támogatja az intézményt. 

Csankovszki Tibor másik új kezdeményezésükről, az iskolabuszjárat elindításáról is beszámolt. 

Mint mondta, az iskolabuszra pályázaton nyertek 5 millió forint támogatást. Ezt az alapítvány egészítette ki további 5 millió forinttal, hogy egy teljesen új járművet tudjanak vásárolni. Mivel a kisbusz jelenleg hiánycikk, a beszerzés elhúzódik. Addig azonban a tanyagondnoki busszal oldják meg a gyerekek szállítását. Az iskola igazgatója szerint a buszjárat elindítása is az iskola hosszú távú fennmaradását szolgálja. Fülöpjakabon évente mintegy tíz kisgyermek születik, de ez nem elegendő a köznevelési törvényben meghatározott 14 fős első osztály elindításához, ezért remélik, hogy a környéken élő kisgyermekes családok számára is vonzóvá tudják tenni az iskolát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában