Bács-Kiskun

2022.02.20. 11:25

A tavasz közeledtével beindulnak házi kedvenceink is

Sajnos hazánkban még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában az ivartalanítás fontosságával. Ennek hiányában megnő házi kedvenceink szaporulata, és egyre több lesz az utcán tengődő, idővel újra szaporodó, szerencsétlen sorsú, gazdátlan állat. Ez egy végtelen körforgás, ami csak akkor mérséklődhet, ha mi, emberek felelősségteljesen gondolkodunk. A felelőtlen gazda nagyszámú, gazdátlan állatot eredményez.

Gál Csaba

Fotó: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A nem kívánt szaporulat visszaszorítása mellett egy másik fontos érv is az ivartalanítás mellett szól, ez pedig házi kedvenceink egészsége. Számos olyan betegséget előzhetünk meg vele, melyek az ivartalanítás hiányában nagy eséllyel kialakulhatnak.

– Az ivartalanítás a vesszőparipánk, mert ez a felelősségteljes állattartás egyik alapja. Én szakállatorvosként látom, hogy milyen helyzetben van az egész ország, mennyi a kóbor állat, főleg a macskák terén. 

Az állatmenhelyek tele vannak a nem kívánt szaporulatokkal, és fontos felhívni a figyelmet arra, hogy milyen kiemelt jelentősége van az ivartalanításnak. 

Ez egy nagyon egyszerű dolog, amit csak egyszer kell megcsinálni. Egy rutinműtét és több száz nem kívánt kismacskával lesz kevesebb az utcákon – mondta el Csonka Barbara, a békéscsabai Belvárosi Kisállat Ambulancia és Állatpatika szakállatorvosa.

Egy nem ivartalanított macska 9 év alatt több mint 11 millió utódot eredményezhet /Fotó: shutterstock.com/

A nem ivartalanított lánykutyák egyik leggyakoribb betegsége 5-6 éves kor felett az emlődaganat és a gennyes méhgyulladás. Ezen kívül petefészek daganattal, méhdaganattal, álanyasággal és hüvelyelőeséssel is gyakran találkozunk, és ez mind elkerülhető, ha időben, fiatalon sort kerítünk az ivartalanításra. – Így az összes ilyen nemiszervi probléma és a daganatos megbetegedések teljes mértékben elkerülhetők – tette hozzá a szakállatorvos.

A fiúkutyáknál a prosztata megnagyobbodás, a hererák, vagy a heredaganat a jellemző betegség, náluk ivartalanítás szempontjából nincs igazából időkorlát, bármikor el lehet végezni ezt a műtétet.

– Amelyik macska kijárós, az állandóan szaporodik, verekszik, rengeteg a macskaleukózis és a macska szív vírus, ezt hétköznapi nyelven macska AIDS-nek is hívják. Ez a két vírus nemi úton és verekedéssel is terjed. 

Sajnos ezek gyógyíthatatlan betegségek és a mai napig is rengeteg pozitív esettel találkozom. 

Mint azt Csonka Barbara elmondta, ha egy lánycicát lakásban tartanak, és nincs kiivartalanítva, akkor szinte állandóan ivarzik, emellett megnő az emlődaganat, a gennyes méhgyulladás, a petefészek-ciszta és a petefészek-daganat veszélye.

Fotó: szabadagazdi.hu

Túl drága, a műtét kockázatos, még túl fiatal az ivartalanításhoz, egy ellésre szükség van ivartalanítás előtt, megváltozik majd a kutya személyisége – ilyen és ehhez hasonló kifogásokkal találkoznak az állatorvosok, de be kell látnunk, mindegyikre van cáfolat. Ez az egyszeri beavatkozás az állat és a társadalom számára egyaránt előnyökkel jár. Az ivartalanított állat kiegyensúlyozottabb, és élete során nem kell számolni azokkal a betegségekkel, amelyek a műtét elmaradása esetén kialakulhatnak. 

A szabadagazdi.hu információi szerint csak az önkormányzatok évente közel 30 ezer kóbor kutyák fognak be. A kutyák hatalmas szaporodási potenciállal rendelkeznek, két nem ivartalanított eb és szaporulatai 6 év alatt 67 ezer kutyát is eredményezhetnek. A kóborállat-állományok kezelése komoly kihívást jelent. A megelőzés, azaz az ivartalanítás a probléma kezelésének leghatékonyabb és egyetlen, biztosan sikeres módszere. Ez a nem kívánt szaporulat megelőzésének leghumánusabb és világszerte alkalmazott módja.

Az állományszabályozás egy adott társadalom erkölcsi fejlettségének indikátora is /Fotó: shutterstock.com/

A fejlettebb állatvédelmi kultúrával bíró országokban a nem tenyésztésre szánt állatok túlnyomó részét ivartalanítják. Hazánkban, becslések szerint – bár évről évre javul a statisztika – még mindig 10% alatt van az ivartalanított állatok aránya, ami sajnos továbbra is nagyon alacsony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában