TIBOR

2022.02.20. 19:56

A személyes fejlődést is szolgálja a kiskunhalasi társasjáték klub

Iskolai feladatból nőtte ki magát egy nagyobb közösség szórakozását és fejlődését szolgáló élménnyé a TIBOR társasjáték klub. Péli Csaba, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum pedagógusa több száz társasjátékot gyűjtött már össze, amikkel most – észrevétlenül is személyiségformáló – közösségi élményt nyújt az arra fogékonyaknak.

Mester-Horváth Nikolett

A Martonosi Pál Városi Könyvtárban minden pénteken 14 és 18 óra között várják az érdeklődőket a TIBOR társasjáték klubban Fotó: Martonosi Pál Városi Könyvtár

Még a 2019-es nyári szünet végén merült fel az ötlet, hogy Péli Csaba és tanítványai az iskolai digitális témahét keretében társasjátékot készítenének. 3D nyomtatóval alkották meg a figurákat, kiadásszerkesztő-programmal és photoshoppal gyártottak táblát, illetve kártyákat. Ez az időszak pedig egybeesett Péli Csaba modern társasjátékok iránt újraébredt érdeklődésével.

— Miközben készült a digitális témahétre a játék, a szórakozás is helyet kapott a folyamatban: az iskola egyik tantermében társasjátékozásra is lehetőségünk nyílt. Tavaly ősszel pedig eljutott hozzám a hír, hogy a halasi könyvtárban is szeretnének társasjáték klubot szervezni. A könyvtár dolgozói pedig tudomást szereztek a mi működésünkről, így összekötöttük a kettőt. A suliban is maradtunk direkt az iskola diákjainak, igény szerint szombatonként, és várunk minden érdeklődőt péntek délutánonként a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban — mondta Péli Csaba.

A pedagógus szavait hallgatva, nem mehettünk el szó nélkül a klub névválasztása mellett, ami szigorúan csupa nagybetűvel írandó. — Így jelezzük ugyanis, hogy nem a tulajdonnévről van szó. A TIBOR társasjáték klub neve nem meglepő módon egy közös játékélményhez kötődik. Egy olyan játékkal játszottunk, ahol egyik társunknak, az általunk mondott szavakból (ásó, fekete, állat, kantáros nadrág) ki kellett volna találnia a megfejtést, ami a Kisvakond volt. Ám az illetőnek sehogy sem ugrott be ez a szó, ezért mondtuk neki, hogy most már mondj egy nevet, ami először eszedbe jut. Nos, ez volt a TIBOR, így született meg a klubunk neve — részletezte a vicces körülményeket Péli Csaba.

Az összejöveteleik iránti érdeklődéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, picit meglepő volt számára, mekkora igénye van rá a gyerekeknek.

 — Mai rohanó, és mindenféle, azonnali kielégülést nyújtó okoseszközökkel zsúfolt világunkban, felnőttek között is ritka az, aki leül például két órahosszát társasozni. Pláne így van ez a gyerekeknél. De a könyvtárban például délután 2 órától este 6 óráig vagyunk együtt, és élvezzük a társasjátékok nyújtotta örömöket. A tízévesektől a nyugdíjasokig szinte minden korosztály megfordul nálunk — mondta Péli Csaba.

Hangsúlyozta, a közösségük lehetőséget teremt arra, hogy olyan emberek is egy asztalhoz üljenek, akik lehet, hogy egyébként szóba sem elegyednének egymással. 

Ráadásul a társasjátékozás kiválóan alkalmas arra, hogy az ember jobban megismerje önmagát, a másikat és megtanulja helyén kezelni a kudarcélményt.

— Amikor leülünk az asztalhoz és elkezdünk játszani, megmutatkozik az emberek igazi arca, itt nem lehet szerepet játszani. Ez sokakat vissza is tart a csatlakozástól, akik viszont leülnek közénk, különleges élményben részesülnek. Volt olyan gyermek, aki itt, a klubban, a játék során tanulta meg kezelni az indulatait, vagy olyan felnőtt, aki itt szembesült vele, milyen nehezen birkózik meg a kudarccal. De akadt olyan fiatal is, aki a játék közben élt át először igazi sikerélményt, tapasztalta meg azt, hogy valamiben ő is jó — összegezte tapasztalataikat a klub alapítója.

Partnerek a kiadók a társasjátékok népszerűsítésében

Péli Csaba érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy majdnem minden héten kerül új játék az asztalra. Nem csak magyar kiadások, hanem angol nyelvűek is, így a játékosok az idegen nyelv használatát is gyakorolhatják. — Népszerű játék a Hero Realms, az Eldorádó legendája, a Ticket to Ride, a Carcassonne, de hogy magyar fejlesztést is említsek: szeretjük Mérő László Nyolcrétű út című könyvéhöz tartozó játék továbbfejlesztését, a Mondrian Blocks nevű, térlátást igénylő zseniális játékot — sorolta fel néhány kedvencet gyűjteményéből Péli Csaba, akitől azt is megtudtuk: az évek alatt sikerült olyan jó kapcsolatot, partnerséget kialakítania kiadókkal, hogy kisebb-nagyobb kedvezményekkel tud tőlük vásárolni. Sőt, már többször volt példa arra is, hogy ingyen ajánlottak fel játékokat a halasi klub részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában