Testületi ülés

2022.02.08. 19:55

A strand ügye borzolta a kedélyeket a nagykőrösi testületi ülésen

Szokásos módon nem kevés vita volt a keddi nagykőrösi képviselő-testületi ülésen, ahol a legfontosabb napirendi pontokat mégis megszavazták a képviselők - egy kivételével.

Horváth Péter

Dr. Ecsedi-Ország Viktória jegyző, Czira Szabolcs polgármester, Körtvélyesi Attila alpolgármester, Földi László országgyűlési képviselő. Fotó: Horváth Péter

Az ülés elején Földi László, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, majd méltatta a kormányzat előző ciklusban kifejtett munkáját, és felsorolta a járásban megvalósult fejlesztéseket. Az első jelentős napirendi pont volt a város 2022. évi kötségvetési rendelettervezete. Mint a dokumentumból kiderült, Nagykőrös az idei évben kicsivel több mint egymilliárd 562 millió forint támogatásban részesül a központi költségvetésből, ami nettó 190 millióval több támogatás a tavalyi előirányzathoz képest, valamint a Pénzügyminisztérium további 22 millió támogatást folyósít a városnak. Nagykőrös összesen négymilliárd 320 millió forintból gazdálkodhat. Az önkormányzat költségvetési bevétele fedezi a kiadásokat, így működése biztosított - a költségvetési tervezetet elfogadta a képviselő-testület. 

A városvezetés és az ellenzék egyetértésének hiányáról tanúskodik, hogy a testületnek nem sikerült megválasztania az országgyűlési választások idejére kinevezett Szavazatszámláló Bizottság tagjait. Dr. Ecsedi-Ország Viktória jegyző előterjesztésére az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak. A Szavazatszámláló Bizottságba 110 nagykőrösi jelentkezett. Jogszabály szerint a tagokat legkésőbb a választás napja előtti huszadik napon, azaz március 14. 16 óráig kell megválasztani települési szinten, ezért van idő újabb jelöltek elfogadására. Az ellenzéki képviselők nem indokolták döntésüket. 

A testület támogatását kérték 

 

Egy későbbi napirendi pontban előkerült a sokszor emlegetett strand kérdése is. Dr. Czira Szabolcs polgármester előterjesztése nyomán  a strand bejáratát is magában foglaló 337 négyzetméteres területet kisajátítaná az önkormányzat. 

Tavaly 162 millió forintot kapott az önkormányzat a korábban egy vállalkozás számára értékesített és nem működő strand árverésen való visszavásárlására. Tavaly 105 millió 300 ezer forintért visszavette az önkormányzat a NAV árverésén a strand 7919 négyzetméteres területét. Azonban a főbejáratot is magában foglaló 337 négyzetméter külön helyrajzi számon kivett saját használatú út megnevezéssel szerepel, az maradt a Hudinvest Kft. tulajdonában. Használatbavételi engedélyt pedig csak bejárattal rendelkezve kaphat a strand. Tárgyalást kezdeményezett a tulajdonossal a fennmaradó terület megvételére, amiért 129 millió forintot kérnek. A polgármester szerint ez az ár irreális, figyelembe véve a jelentősen nagyobb területért fizetett vételárat. Ekkor döntöttek arról, hogy testület támogatását kérjék a közcél érdekében bevezetett kisajátítási eljáráshoz, és hozzátette, hogy jelentős fejlesztéssel tennék vonzóbbá a strandot a helyiek számára.  

A szavazás előtt Zágráb Nándor ellenzéki képviselő és Czira Szabolcs között heves csörte alakult ki, ahol nem finomkodtak a megjegyzésekkel. Zágráb Nándor szerint a polgármester korábban azt állította, hogy képes megszervezni a strand üzemeltetésére (a strand régóta üresen áll), erre ő és a fideszesek eladják a strandot, majd bezáratja, végül visszavásárolja a bejárati rész nélkül, amivel használhatatlanná válik a strand. Zágráb szerint az ügyletekkel a fideszes ügyvédek járnak jól. A polgármester kikérte magának azt, hogy átveri a nagykőrösieket. Czira Szabolcs hazugságnak minősítette a képviselő kijelentését és utalt arra, hogy a demokrácia őreként inkább támogatnia kellett volna a Szavazatszámláló Bizottság tagjainak megválasztását, ezzel pedig lenézi a kőrösieket. A polgármester a szóváltás után beszámolt a strand ügyének részleteiről. Ezt követően a képviselő-testület megszavazta a terület kisajátításának megindítását. 

Az ülésen átadták a 2021-es év férfi sportolója városi elismeréseket, amit két kosárlabdázó kapott. Ifjúsági férfi sportolónak választották Kőházi Bence Szilvesztert, az év felnőtt férfi sportolója Mester Márk lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában