Tárlat

2022.02.07. 07:00

A Petőfi Népe régi fotóiból nyílik kiállítás

Az 1970-es, 1980-as évek mindennapjait megidéző tárlat nyílik február 11-én 17 órakor a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A Megyei Körkép 70+ című tárlat a Petőfi Népében egykoron megjelent fotókkal hívja időutazásra a nosztalgiázókat, kalauzolja el őket Bács-Kiskun megye múltjába.

Sebestyén Hajnalka

A tárlatot A Fehér Vera és Németh Ábel állította össze Fotó: Hraskó István

A Petőfi Népe sok évtizedes történelme során a fotósok megyei események ezreit örökítették meg. A digitális technika térnyerése előtt papírképekkel, filmekkel, negatívokkal dolgoztak a fotórovatnál. Az évtizedek alatt összegyűlt papírképek jelentős része ma már a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum anyagát gyarapítja. A múzeum munkatársai ebből válogatták össze a pénteken nyíló kiállítás anyagát. A Megyei Körkép 70+ című tárlatot A Fehér Vera és Németh Ábel kurátorok állították össze.

– A február 11-én 17 órakor nyíló Megyei Körkép 70+ című kiállításunk a hetvenes-nyolcvanas évek Kecskemét és környékének mindennapjait bemutató riportválogatás.

Ennek java részét a gyűjteményünkben őrzött Petőfi Népe archívum fotográfiáiból állítottuk össze – mondta Németh Ábel.

A több ezer darabos kollekcióból 89-et választottak ki a kurátorok.

– Hihetetlenül jó képekre akadtunk válogatás közben. A vizuálisan, esztétikailag is érdekes, de a korszakról az átlagosnál informatívabb képek is lenyűgöztek minket, s a válogatás végére kristályosodott ki, hogy szinte valamennyi ilyen fotográfia a hetvenes évek második felében készült. Kecskemét, illetve Bács-Kiskun megye pezsgett ezekben az években, látványos fejlődésen ment keresztül – tette hozzá A Fehér Vera.

A képek által a lakótelepek építésébe, az áruházavatásokba éppúgy beleláthatunk majd, ahogyan megismerhetjük a munkásosztály arcait, a mezőgazdaság vagy az ipar különlegességeit a városi és vidéki helyszíneken.

– Olyan eseményeket idézhetünk fel a képek által, melyek ikonikus épületekhez kapcsolódtak. A hetvenes évek végén számos olyan intézményt, városrészt avattak, melyek mind a mai napig meghatározó részei a településnek. Gondolok itt a Széchenyivárosra, a művelődési központra, a Fűrészfogasra vagy éppen a Szalagházra. Az épületfotók mellett zsánerképek is helyet kapnak a kiállításon, ahol a hetvenes évek ipari vagy mezőgazdasági környezetében dolgozók életébe is betekinthetünk – mondta A Fehér Vera.

– Az én egyik személyes kedvencem, amikor a Szimferopol testvérvárosból érkező delegáció színes tévét adományoz a művelődési központnak – árulta el Németh Ábel.

Fotó: Hraskó István

A kiállításon látható fényképeket a Petőfi Népe kollégái, illetve külsős fotósok készítették. Név szerint: Gábris Elek, Kanyó Ferenc, Kovács János, Kozák Albert, Méhesi Éva, Opauszky László, Pásztor Zoltán, Radó Gyula, Straszer András, Szabó Ferenc, Szilágyi Mihály, Tóth István, Tóth Sándor, Walter Péter.

Sajnos ma már nem mindenki él közülük. A kiállításon látható fotók jó részét Tóth Sándor, a lap egykori fotósa készítette. A 80-as éveinek végén járó Tóth Sándor hatalmas örömmel fogadta a kiállítás hírét. A kiváló fotóművész egykoron, évtizedeken át, meghatározó személyisége volt a Petőfi Népének, a csodálatos fotóin túl képszerkesztője, majd a fotó­rovat vezetője is volt a lapnak.

– Mindig örömmel idézem fel a Petőfi Népénél eltöltött éveimet, évtizedeimet. Rengeteg helyen, eseményen jártam, mindre a mai napig emlékszem. Ez a kiállítás nekem személy szerint is nagyszerű élménynek ígérkezik, de bízom abban, hogy a látogatóknak is. A fotók készítői régi kollégák, vagy olyan amatőr fotósok, akik külsősként adtak be fotókat akkoriban a laphoz – tudtuk meg Tóth Sándortól.

Fotó: Hraskó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában