Galériával

2022.02.09. 19:55

A magyar szívű japánt könyvvel köszöntötték barátai Kecskeméten

Szerdán különleges születésnapi köszöntőnek adott helyet Kecskeméten, a Katona József Megyei Könyvtár. Magyar barátai egy számára írott könyvvel köszöntötték fel a 80 éves dr. Minamizuka Shingo japán professzort, aki egykoron nagyon jó barátja volt a 2019- ben elhunyt dr. Csatári Bálint geográfusnak, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének nyugalmazott igazgatójának.

Sebestyén Hajnalka

A Kézenfogva a Hídon könyvet szerdán mutatták be a szerzők. Fotó: Gulyás Sándor

A Kézenfogva a Hídon könyvet szerdán mutatták be a szerzők a megyei könyvtárban. A távolság és a járványhelyzet miatt dr. Minamizuka Shingo professzor személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, de a rendezvényről készült videós összeállítást eljuttatják számára, a könyvvel együtt. Meglepetés lesz számára.

Minamizuka Shingo történész, a Chiba Egyetem professzor emeritusa 1942. január 3-án született Japánban, Toyama megyében. A „magyar szívű japán”, Shingo szenszei 50 éve kutatja az európai kontinens közepén lévő államok történelmét. Közöttük nagy figyelmet szentelt egy kis nemzet, az ázsiai gyökerekkel rendelkező magyarság irányába. A több mint ezer éves Magyarország lakóinak vidéki szokásai és szellemi értékei az ipari átalakulás mellett is számos ősi hagyományt őriznek. Shingo professzor sok japán tanítványa és külföldi kollégájának segítségével vett részt személyesen a magyarországi változások megfigyelésében és azok tudományos bemutatásában. Nagy szerepet vállalt abban, hogy a szorgalmas és büszke magyar nép számára a japán értékeket is minél jobban bemutassa. Ennek érdekében 1986 és 2016 között több napig tartó Japán Napokat szervezett Magyarországon és Közép-Európában.

200 oldalas kötetet állítottak össze

 

Ezek elismerésére magyar barátai: művészek és a mai művészet-, történelem-, gazdaság-, környezet- és társadalomkutatók középgenerációja, különböző témák kutatói Kézenfogva a Hídon címmel egy könyvet állítottak össze. Ezzel köszöntötték tiszteletre méltó barátjukat, a 80 éves Shingo professzort, aki több alkalommal is járt Kecskeméten.

A színes illusztrációkban bővelkedő 200 oldalas kötet a japán professzorral évtizedek óta kapcsolatban álló Duna-Tisza közi Magyar-Japán Baráti Kör gondozásában jelent meg számos előfizető és rangos támogató, így pl. a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából. A kötet bemutatóján a Shingo professzor szülővárosával s annak térségével (Toyama) sok éve baráti kapcsolatot ápoló Hajdú-Bihar megyei Japán Kulturális Egyesület előadóművészei műsorral kedveskedtek.

A kecskeméti premieren részt vett Japán Budapesten akkreditált diplomáciájának ügyvivője: Takamizu Hidero, a japán nagykövetség helyettes misszióvezetője is. Shingo professzor, a nemzetközi hírű tudós az ajándék kötet néhány példányát nemsokára Magyarország tokiói rezidenciájának közreműködésével veheti át.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Kriston Vízi József, a kötet szerkesztője, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör elnöke, Takamizu Hidero helyettes misszióvezető, Király József, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnöke és videós beköszöntővel dr. Vihar Judit irodalomtörténész, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke, haiku versíró. A kötetet bemutatta dr. Lennert József, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Intézet Alföldi Tudományos Intézetének kecskeméti kutatócsoport vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában