Megemlékezés

2022.02.28. 09:34

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kalocsán

A szovjet elnyomás közvetett sértettjei előtt is tisztelegtek a megemlékezők a kommunizmus áldozatainak emléknapján, pénteken, az ’56-os emlékparkban.

Gábor János

Simon Zoltán alpolgármester és Pécsi Vivien képviselő is koszorúzott. Fotó: Gábor János

Az ünnepi beszédre felkért Junger Péter tanár Széchenyit idézve hívta fel a figyelmet a megemlékezés fontosságára. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn” – vezette fel, hozzátéve: az egyén és a közösség, illetve a polgár és a nemzet sorsa kell, hogy összeforrjon a múlt által, de a jövő iránt érzett felelősség jegyében.

– Február 25-e nem véletlenszerű dátum: 1947-ben e napon hurcolták el az országot megszállás alatt tartó szovjet haderő katonái Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, megkezdve ezzel azt a folyamatot, amelynek eredményeként alig egy év alatt hazai csatlósaik: Rákosi Mátyás és holdudvara segítségével a szabadság és a fejlődés reményétől fosztották meg nemzetünket – foglalta össze. Emlékeztetett: az elnyomás első napjainak eseményeit több ezer férfi és nő deportálása követte. – Sokan közülük jeltelen sírokban nyugszanak, ismeretlen földön – fűzte hozzá.

A pedagógus kijelentette: a diktatúra áldozatainak pontos számát csak megbecsülni lehet, hiszen sokan közvetett módon váltak áldozattá, akár oly módon, hogy egyik ­napról a másikra vették el ­tőlük mindazt, amiért addigi életükben megdolgoztak, így végül a keserűség és a megalázottság okozta a halálukat. A társadalom elvesztette biztonságérzetét, hogy annak helyét a ­bizonytalanság fojtása vegye át, fogalmazott.

Junger Péter tanár (jobb szélen) a diktatúra közvetett áldozatai előtt is fejet hajtott. Fotó: Gábor János

– A szögesdrótok és a fegyverek árnyékában megváltozott az értékrend: az utcákat, otthonokat elborító erőszak az addig méltósággal élő emberekből is előhozta a rettegést. Sokan külföldre menekültek, családok szakadtak szét örökre. Az országot behálózták a lehallgatórendszerek, és akik itthon próbáltak boldogulni, lelki terrorban, félelemben kellett, hogy éljenek – ­fogalmazott Junger Péter, majd óvva intett attól, hogy a fájó emlékek miatt megpróbáljunk úgy tenni, mintha mindez meg sem történt volna. Milan Kunderát idézve nyomatékosította: a jövő nemzedékei számára kötelező ­feljegyezni a kommunizmus bűneit, és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődjenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában