Kecskemét/Galériával

2022.02.28. 21:53

A képregények minden évben népszerűek

A szimbiózis ihlette meg az idei tanév képregény pályázat alkotóit. A kecskeméti Katedra Általános Iskola és Középiskola közel két évtizedre visszatekintő diákpályázata idén is nagyon népszerű volt az iskolások körében. Az eredményhirdetést hétfőn tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

A díjakat Kun-Sebők Kata és Király László közösen adta át. Fotó: Sebestyén Hajnalka

Kun-Sebők Kata, a Katedra iskola művészeti szakvezetője elmondta: évről évre bebizonyosodik, hogy van erő a képregényben. A koronavírus okozta házi karanténok, hiányzások ellenére is csodálatos, nívós anyagok érkeztek a pályázati felhívásra. A művésztanárokból álló zsűrinek 42 pályamunkából kellett a korcsoportok szerinti legjobbakat kiválasztani. Nagy öröm számukra, hogy idén ismét személyesen találkozhattak a fiatal alkotókkal. 

– Csodálattal figyeltük zsűri társaimmal, a Katedra művésztanáraival milyen sokféleképpen lehet feldolgozni egy adott témát. Emellett a technikai sokszínűség is mindig szemkápráztató. A grafikusabb toll, ceruza, színes ceruza mellett, akvarell és filc képregényeket is láthattunk. Néhányan számítógépes grafikai technikát alkalmaztak, de van olyan vegyes technikájú alkotás, melynek alapja egy fotó. Az idei témánk a szimbiózis volt. Voltak, akik a szigorúan vett biológiai értelmét járták körül, és az állatvilág, vagy növényvilág kapcsolataival foglalkoztak vizuálisan. Ugyanakkor rengeteg humort és kedves történeteket is olvastunk a képregényeken keresztül. Voltak, akik átvitt értelemben az emberi kapcsolatokra képezték le a témát, és emberszerű állatok kapcsolatait mutatták be. Különös történetek is születtek az ember és a vallás szimbiózisáról. Nem utolsó sorban Science fiction megoldások is helyet kaptak, egy hosszú bolygók közti utazás furcsán humoros végkifejletén keresztül – részletezte Kun-Sebők Kata, majd leszögezte a zsűrinek nehéz dolga volt, a történet eredetisége mellett a vizuális kifejezés erejének megfigyelésére helyezték a hangsúlyt, ugyanakkor értékelték a humort, a különleges gondolatokat, és a történetet erősítő technikai kivitelezést.

Az eredményhirdetésen részt vett prof. Dr. Király László, a Katedra Középiskolát fenntartó kuratórium felügyelőbizottságának elnöke is, aki minden évben köszönti az alkotó diákokat. Mindenkit arra biztatott, folytassák az alkotó munkát, mely csodálatos. 

A díjakat Kun-Sebők Kata és Király László közösen adta át. 

Az általános iskola alsó tagozat korcsoportban első lett Kun Abigél (Béke Általános Iskola, 2. osztály, felkészítette Páppainé Ildikó), második helyen végzett Acsai-Fehér Lenke (Ménteleki Általános Iskola, 4. osztály, felkészítette Gere Hedvig), harmadikon Csaba Patrik (Ménteleki Általános Iskola, 4. osztály, felkészítette Gere Hedvig). 

 

A felső tagozatosoknál első helyezést ért el Ferenczi Panna (a bajai Sugovica Sportiskolai Általános Iskola, 7. osztály, felkészítette Vétekné Krasznai Noémi), második helyezést szerzett Pleitser Panna (kecskeméti Béke Általános Iskola, 5. osztály, felkészítette Bereczki Károlyné), harmadikat Zsombok Ágnes (kecskeméti Magyar Ilona Általános Iskola, 6. osztály, felkészítette Gyöngyös Natália). Különdíjat érdemelt ki Nagy Rebeka Jázmin (ágasegyházi Széchényi István Általános Iskola, 8. osztály). 

 

A középiskola korcsoportban első helyezett lett Tóth Boglárka (Kandó Kálmán Technikum,11. osztály, felkészítette Szikora Imre), másodikként végzett Zakar Lili Mária (Katona József Gimnázium, 9. osztály, felkészítette Szabó Nóra), harmadikként Horváth Zita Katona József Gimnázium, 10. osztály, felkészítette Szabó Nóra). Különdíjat kapott Kovács Alíz (Kandó Kálmán Technikum, 9. osztály, felkészítette Szikora Imre). 

 

A zsűri külön értékelte a Katedra Szakgimnázium tanulóinak alkotásait. Első lett Farkas Gergő (felkészítette Lovas Ádám), második Garaczi Kristóf (felkészítette Kőrös Sára), harmadik megosztva Soós Noémi és Oravecz Boglárka (felkészítő tanár Kőrös Sára). Külön díjat vehetett át Tálas Hanna, Czombos Gergely László (felkészítette: Lovas Ádám).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában