Nyílt levél

2022.02.21. 11:25

A kecskeméti polgármesterhez fordult segítségért a Swimmate úszóegyesület

Nyílt levélben kérte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tanácsát, aktív közreműködését a Swimmate úszóegyesület amiatt, hogy januártól nem oktathatnak a Kecskeméti Fürdő gyerekmedencéjében.

Hraskó István

Beküldött fotó

Az előzményekről korábban mi is írtunk már. A Swimmate Sport Egyesület 2020 szeptembere óta tartott úszásoktatást a Kecskeméti Fürdőben kezdő csoportok részére. Heti 13 alkalommal 14 gyerekkel foglalkoztak, sokan a környékbeli településekről jártak az edzéseikre. 

Az ősz folyamán Beke Mátét, az egyesület elnökét értesítette a fürdőt üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft., hogy december 31-ig érvényes szerződésüket nem hosszabbítják meg. Beke Máté mindezt érthetetlennek tartotta, főleg azért, mert a tanév kellős közepén kerültek így nehéz helyzetbe azok a családok, amelyeknek gyermeke az egyesület keretein belül sportol, és természetesen nem örült a 110 gyermek sem, hogy nem folytathatják az úszást, legalábbis nem a megszokott és kedvelt edzőjükkel. 

Az egyesület év végén egy elektronikus petíciót írt az ügyben Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, ezt eddig közel 500-an írták alá. 

A kommentekből kiderült, a szülők igencsak felháborodtak az eljáráson. Beke Máté kiemelte: nem konkurenciája akarnak lenni a Kecskeméti Sportiskolának, csak szeretnék, hogy a kecskeméti és környékbeli gyerekek tudjanak választani, ha úszni szeretnének. 

Decemberben dr. Patay Balázs, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy az egyesület és a fürdőt üzemeltető cég közötti határozott idejű szerződés december 31-én lejárt, erről az egyesületnek a szerződés aláírásakor tudomása volt. Az ügyvezető hangsúlyozta, a fürdőben az úszásoktatás ezután is maximális kihasználtság mellett és a lehető legmagasabb szakmai színvonalon fog zajlani, „melyet leginkább az oktatásra alkalmas vízfelület végessége befolyásol, minden rendelkezésre álló és funkcionálisan megfelelő medencében továbbra is biztosítva lesz az úszásoktatás”. 

Közben február elején elkezdődött Kecskeméten is az Úszó Nemzet Program, több mint kilencszáz nagycsoportos ovis, valamint elsős és második osztályos gyermek heti rendszerességgel gyakorolhatja az úszást a fürdőben. Az ügyben tartott sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia a baon.hu-nak úgy nyilatkozott: 

egyre szélesebb bázisa van Kecskeméten az úszásnak, úgyhogy nagy szükség van a vízfelületek bővítésére. 

A Swimmate viszont nem térhetett vissza a fürdőbe. Beke Máté ismét a polgármestertől kért segítséget a helyzet rendezésére, a Szemereyné Pataki Klaudiának és az alpolgármestereknek elküldött levelét szerdán szerkesztőségünknek is megküldte, valamint nyílt levélként az egyesület közösségi oldalán is közzétette. 

– Egyesületünk fő célja, hogy minden kecskeméti gyerek részesülhessen a mozgás, az úszás örömében. 

A gyerekek oktatása, nevelése kiemelkedően fontos számomra, az úszásoktatás mellett jelenleg is egy kecskeméti általános iskolában tanítok. Egyesületünk szakmai munkájának köszönhetően több száz gyermek szerette meg az úszást, és közösségben, játékos formában sajátította el a sport alapjait – írta Beke Máté, hozzátéve: foglalkozásaikat a Kecskeméti Fürdőben és a kecskeméti református uszodában nagy érdeklődés mellett szervezték, minden esetben a maximális létszámmal tartották meg. 

Beke Máté szeretné, hogy minden gyermek részesülhessen az úszás örömében. Beküldött fotó

– Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a szülők és a nálunk úszó gyerekek pozitív visszajelzései ellenére nem oktathatunk tovább a Kecskeméti Fürdő gyerekmedencéjében. 2022 januárjára a Hírös Sport Nonprofit Kft. szakmai indoklás nélkül megtagadta egyesületünk szerződésének meghosszabbítását, így a tanév közben több mint 120 gyermek maradt férőhely nélkül, és 

egyesületünk közel 300 foglalkozást nem tud megtartani a következő félévben, ráadásul ez az uszodának is milliós bevételkiesést jelent 

– áll még Beke Máté levelében. Az egyesület elnöke megjegyzi, a konzultációk, a sajtónyilvánosság, a szülők kitüntető bizalma és az aláírásgyűjtés együttesen sem volt elég ahhoz, hogy az általuk korábban igénybe vett medencét továbbra is használhassák. 

A Swimmate Sport Egyesület nevében az ön tanácsát, aktív közreműködését szeretném kérni a helyzet mielőbbi rendezése érdekében – zárul a Swimmate polgármesternek írt nyílt levele. 

A téma a legutóbbi képviselő-testület ülése is szóba került, a közgyűlés ugyanis most hagyta jóvá az Úszó Nemzet Programban való részvételről az Úszó Szövetséggel kötött együttműködési megállapodást.

 Bodrozsán Alexandra (Szövetség) hozta szóba a témát, erre a polgármester úgy reagált: nem tudja elolvasni a közösségi médiában megjelenő összes nyílt levelet, csak azzal tud valamit kezdeni, ami közvetlenül hozzá érkezik. Hozzátette, a Hírös Sport igazgatója arról tájékoztatta, hogy a legnagyobb felelősséggel járnak el a vízfelületek szétosztásakor, és a teljes kapacitás le van kötve. Egyben megígérte, ha eljut hozzá a megkeresés, foglalkozni fog vele. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában