Közgyűlés

2022.02.04. 13:54

A járvány előtti ütemre kapcsol Félegyháza

Tizenegy igen szavazat és négy tartózkodás mellett szinte vita nélkül fogadta el Kiskunfélegyháza idei költségvetési-rendeletét a város képviselő-testülete a csütörtöki ülésen. A béremelkedések okán 400 millió forinttal több lesz a bérköltsége idén a városnak. Ez azonban örömteli kiadás, mert az önkormányzati dolgozók megbecsülését tükrözi a költségvetés – fogalmazott a rendelet elfogadását követően Csányi József, polgármester.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

– Olyan költségvetést tudtunk összeállítani, amely az elkövetkezendő két-három évben hasonlóan látványos és eredményes időszakot vetít előre Félegyháza életében, mint amilyen 2014-2019 között volt. Ebben az évben 8,5 milliárd forintból gazdálkodik a város. Ebben benne vannak az alkalmazotti bérek, az uniós és egyéb pályázatok, valamint a saját erő is. Tehát minden pénz, amiből ez a város működik és fejlődik. Úgy érzem, hogy a 2022-es költségvetési rendelet keretszámai feljogosítanak arra, hogy azt mondjam: a járvány előtti ütemre kapcsol Félegyháza – nyilatkozta hírportálunknak Csányi József. A városvezető hozzátette, az önkormányzat biztonságos működtetése mellett idén ismét a fejlesztésekre koncentrálnak. 

– Ahogy eddig is, a legtöbb embert érintő területek megújításával kezdve haladunk a kisebb célok felé. A félegyháziak régi igénye válik valóra azzal, hogy meg tudjuk építeni a város új parkolóját, felújítjuk a Pázmány utcát és újjáépítjük az Oskola utcán a járdát. Összességében majdnem 400 millió forintot költ idén a város arra, hogy a nagypostára, vagy a piacra érkezők végre kulturált körülmények között intézhessék ügyeiket 

– hangsúlyozta a polgármester, aki szerint Félegyháza a következő 36 hónapban legalább akkorát fog előre lépni, mint az elmúlt években.

– Elindulunk azokért az európai uniós és hazai forrásokért, amelyeknek köszönhetően már nemcsak az elmúlt évtizedek adósságait törlesztjük, hanem olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyekkel Kiskunfélegyháza felzárkózhat az ország legversenyképesebb településeinek sorába. Az uniós, állami és helyben megtermelt pénzeket koncentráljuk, így még látványosabb fejlődést tudunk egy-egy kiemelt területen megvalósítani ahelyett, hogy elapróznánk az erőforrásokat. Egyik kiemelt fejlesztési célpont például a kisposta és környéke, amely a város második legforgalmasabb területe. De fejlesztjük a vásártér környékét is: felújítjuk a Csongrádi utat, ahol több mint 80 új parkolót építünk a vásárra érkezők számára. A Deák Ferenc utca rendbetételével az ott élők mellett az Egészségközpontba és a József Attila Általános Iskolába érkezők számára szeretnénk kényelmesebbé tenni a közlekedést, parkolást. A város egyik kiemelt jelentőségű utcáját, a Korona utcát is felújítjuk – sorolta Csányi József. 

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a Bercsényi utcai óvodát lebontják és egy új, korszerű, 21. századi intézményt építenek helyette. Hamarosan elkezdődik a város új bölcsődéjének építése is. A város 240 millió forintos önerőt tesz az uniós forrás mellé, így majdnem 600 millió forintból épül meg az új intézmény. Ugyanakkor a Petőfi-lakótelep bölcsődéjét is rendbe teszik. 

– Végre pontot teszünk a Molnártelepi út ügyére is. Hét év folyamatos egyeztetése után mostanra jutottunk el odáig, hogy ebben az évben az érintett MÁV területek a városhoz kerülnek, a telekhatár módosítása, valamint a közművek és a kerítés áthelyezése után. Indulhat a tervezési folyamat, és több mint egymilliárd forintra pályázunk a Molnártelepi út végleges rendezése érdekében – részletezte Csányi József. Elmondta még, hogy folytatják a közvilágítás fejlesztését, még idén több mint 70 helyszínen helyeznek ki új lámpákat. Kiemelte, hogy idén is támogatják mintegy 100 félegyházi fiatalt felsőoktatási tanulmányait, és ismét hozzájárulnak a városi kórház szemészeti, kardiológiai és gyermek szakrendelésének működéséhez. A város civil- és sportszervezeteinek a tavalyihoz képest kétszer akkora támogatási összeget adnak, és nem feledkeznek el a szociálisan rászorultakról sem: bővítik a jogosultsági határokat, így még többen vehetik igénybe a város által nyújtott szociális ellátást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában