Galériával

2022.02.19. 17:43

A hentes szakmát népszerűsítették a félegyházi disznótoron

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a negyedik Mezgés disznótor szombaton Kiskunfélegyházán. Finom, házias ízek, jó hangulat és kirakodóvásár várta az érdeklődőket a város központjában.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Hosszú, kígyózó sorokban várakoztak a disznótoros ételekre a félegyháziak szombaton a negyedik, farsangi Mezgés disznótoron. Szinte alig győzték a vendégek kiszolgálását a főszervező Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola munkatársai. Szerencsére volt mire várakozni, mert az iskola hentes tanulói a helyszínen két disznót is feldolgoztak, de már napokkal az esemény előtt tizennégy sertést levágtak, amiből hurkát, kolbászt készítettek, és a helyszínen orjalevest, pörköltet, töltött káposztát főztek az Amatőr Királyi Szakácsok segítségével – tudtuk meg Rózsa Páltól, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola igazgatójától. Elmondta, a hagyományőrző disznótor megrendezésének több célja is van. Fontosnak tartják, hogy bemutassák a fiataloknak, hogyan dolgozzák fel a sertést. A perzseléstől egészen a kész étel kóstolásáig nyomon követhetik az érdeklődők a disznóvágás folyamatát. 

A disznótor iránti nagy érdeklődést okát Rózsa Pál abban látta, hogy egyre kevesebb a házi disznóvágás, ugyanakkor az emberek szeretik a hagyományos disznótoros ételeket. 

Nem mellesleg pedig a pandémia után szívesen mozdultak ki a négy fal közül, még ha az időjárás nem is annyira kedvezett az eseménynek. Az igazgató azért is örült a disznótor népszerűségének, mert így sokan láthatták a hentes tanulók szakmai felkészültségét. Abban bízik, hogy több fiatal is kedvet kap ehhez a szakmához. Hangsúlyozta, 

nagy szükség van a hentes szakma népszerűsítésére, mert folyamatosan csökken az utánpótlás. 

Sok érdeklődőt vonzott a disznótor.

Forrás: Vajda Piroska

A városi disznótor vendége volt Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is, aki szerint az ilyen események jó alkalmat teremtenek arra, hogy bemutatkozzon az agrárium. Hozzátette, nem csak ilyenkor, de egész évben nagy hangsúlyt kap az élelmiszeripari és mezőgazdasági szakmák népszerűsítése. 

Az Agrárgazdasági Kamarának több programja is van, amelyekkel járják az általános iskolákat, illetve a továbbtanulás előtt álló diákokat is elviszik különböző üzemekbe, mezőgazdasági szakközépiskolákba, így a félegyházi Mezgébe is. 

A megyei elnök bizakodó az utánpótlás tekintetében. Szerinte, ma már nincs miért szégyenkezni, tisztességes megélhetést biztosít a mezőgazdaság az ágazatban dolgozók számára. Egyedül az állattenyésztési ágazatban látja az utánpótlás hiányának veszélyét. Mint mondta, az állatok gondozása mindennapos elfoglaltságot jelent, amit egyre kevesebb fiatal vállal. A megyei elnök a megoldást az állattenyésztési támogatások rendszerének újragondolásában látja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában