Galériával

2022.02.21. 12:40

A halasi Bibó István Gimnáziumba is megérkeztek a digitális oktatást segítő laptopok

A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint. Az uniós és kormányzati forrásból beszerzett számítástechnikai eszközök célja, hogy mindenki egyenlően tudjon bekapcsolódni a digitális oktatásba. Hétfőn kora délelőtt a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumba is megérkeztek a laptopok, százhúsz diák és húsz tanár kap az informatikai eszközökből.

Pozsgai Ákos

A Bibó István Gimnáziumba első körben 140 darab laptop érkezett hétfőn Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Országosan 615 ezer informatikai eszközt szállítanak ki a köznevelési intézményekbe, 55 ezer notebookot a pedagógusok és a tanárok, több mint 560 ezer informatikai eszközt pedig a 5-12. évfolyamon tanuló diákok kapnak majd meg, ezek biztosítják számukra a digitális tartalmakhoz történő hozzáférés lehetőségét. 

A kormány 2016-ban fogadta el a digitális oktatási stratégiát, ami akkor az iskolai wifi-telepítéseket és sávszélesség-bővítést segítette elő, de az eszközbeszerzés terén is számos intézkedést tartalmazott.

 Az előző években 27 milliárd forintot fordított a kabinet arra, hogy minden állami intézményben elérhető legyen a szélessávú internet- és wifiszolgáltatás, 2018-ban és 2019-ben pedig uniós forrásból vásároltak mintegy 100 ezer informatikai eszközt.

– A mai korszerű tudásmegszerzéshez szükséges eszközök egyik alapja a számítógép, ami segítheti a diákok mindennapi képzését – mondta Bányai Gábor, a kiskunhalasi választókerület (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője, aki szerint az új informatikai eszközök komoly támogatást jelentenek azoknak a családoknak, akik nem tudtak korábban ilyen eszközöket vásárolni.

Csorba Imre, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az intézménybe első körben 140 darab laptop érkezett hétfőn, 120 gépet a kilencedik évfolyamos diákok kapnak meg, 20 számítógépet pedig a tanárok. – Nagy várakozással vagyunk, mert tavaly a digitális oktatás megtanított bennünket arra, hogy a számítógépeket kezeljük úgy, hogy tanítási célra megfelelőképpen tudjuk használni. Kíváncsiak leszünk, ha az iskolán belül jelenléti tanításban is használhatjuk a gépeket, akkor azt milyen módon, milyen programokkal tudjuk használni, hogy a tanítás még hatékonyabb legyen, mint eddig. A pedagógusoknak még nagyobb lehetősége lesz a módszerek alkalmazására a különböző tantárgyak oktatása során – mondta az iskolaigazgató.

A vírushelyzet miatt bevezetett online oktatás során az volt a tapasztalat, hogy nincs minden diáknak megfelelő eszköze ahhoz, hogy be tudjon kapcsolódni a digitális oktatásba. 

Ha volt is laptop, akkor nem volt hozzá megfelelő kiegészítő eszköz, például webkamera, amivel hatékonyabban részt tudott volna venni a tanítás menetébe, épp ezért a most kapott eszközök komoly segítséget jelentenek majd a diákok és a tanárok számára egyaránt az iskolai oktatás során – erről már Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ vezetője beszélt a laptopok átvételekor. Elmondta, hogy az eszközöket a gyerekek nem csak az órán használhatják a tanítás során, hanem haza is vihetik és otthon is tanulhatnak vele, a házi feladatok elkészítése során is tudják majd használni és a másnapi tanórára való felkészülésben.

A pedagógusoknak vállalniuk kellett egy hatvan órás képzést, ahhoz, hogy megfeleljenek a feltételeknek, amely még inkább hozzá segíti őket ahhoz, hogy fejlesszék a digitális tudásukat – tette hozzá a tankerület vezetője.

Kiemelte: a laptopok a nemzeti vagyon részét képezik, ezért eladni, elidegeníteni nem lehet, minden gyereknek, pedagógusnak vigyázni kell rá. A következő időszakban az ötödikes diákok után felmenő rendszerben az öttől tizenkettedik évfolyamig minden diák kap laptopot az elkövetkezendő négy évben, a program 2025 december 31-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában