Bács-Kiskun

2022.01.17. 17:25

Védett fajokat is elpusztíthat a ragasztós rágcsálócsapda

Nem csak az egeret, patkányt, hanem védett és fokozottan védett madarakat, hüllőket, emlősöket is csapdába ejthet a nem megfelelő módon kihelyezett ragasztós rágcsálócsapda. A ragasztóban foglyul esett állatok napokig is szenvedhetnek, mielőtt kimúlnak, de ha időben rájuk is találnak, megmentésük sok esetben már nem lehetséges – hívta fel a figyelmet honlapján megjelent közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Horváth Péter

Találtak már egércsapdába ragadt kuvikot is az utcán, nem is sikerült megmenteni az életét

Forrás: Török János/Mediaworks

Fotó: Török János

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság napokban kiadott közleményében rámutatott, hogy a ragasztós rágcsálócsapda nem csak a kárt okozó rágcsálókra, hanem egyéb, védett fajokra is veszélyes, mert a ragacsos felületre szórt csali más, élelmet kereső állatokat is vonz. A csapdába esett, vergődő rágcsálókra és énekesmadarakra pedig a ragadozómadarak is felfigyelnek, lecsapnak rájuk, így ők is áldozatul esnek. 

Nem beszélve arról, hogy ez a fajta csapdába ejtés igen kevéssé humánus módja az egerek és patkányok gyérítésének. Ha a felhasználó nem ellenőrzi gyakran a csapdát, majd nem gyorsan, szakszerűen, a lehető legkisebb fájdalommal járva öli meg a beleragadt rágcsálókat, ők is napokig tartó szenvedésnek néznek elébe, mielőtt elpusztulnak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság azt javasolja, hogy alaposan gondolja át, aki a rágcsálóirtásnak ezt a módját választja. Ilyen csapdát nagyon körültekintően, a használati utasítást betartva kell kihelyezni, olyan zárt térben, ahol a nemkívánatos kártevőkön kívül más állat biztosan nem tud hozzáférni. Az igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy kültéren nem szabad használni ezt a kelepcét, mivel a ráhelyezett csali nemcsak az egereknek és patkányoknak, hanem védett és fokozottan védett madaraknak, hüllőknek, emlősöknek, valamint macskáknak, kutyáknak is vonzó lehet és csapdába ejtheti őket. 

A problémára egy közelmúltban történt eset is rávilágított. 

Szegedről érkezett lakossági bejelentés a Természetvédelmi Őrszolgálathoz január 2-án arról, hogy hogy egy ilyen egércsapdába ragadt kuvikot találtak az utcán. A fokozottan védett baglyot a természetvédelmi őr a Szegedi Vadasparkba szállította, de a gyors segítség ellenére is elpusztult a kis bagoly.

De nem a kuvik volt a csapda egyetlen áldozata: két másik védett madár, egy széncinege teteme és egy, már nem felismerhető, kistestű énekesmadár (hazánkban minden énekesmadár védett) maradványai is a ragasztóanyagban voltak. A csapdát vélhetően nem a használati utasításnak megfelelően használták, majd ráadásul a még élő bagollyal együtt egyszerűen az út mellett hagyták. A nemzeti park közleményében rámutat, hogy a természetvédelmi törvény kimondja: többek között tilos a védett állatfajok egyedének kínzása és elpusztítása, márpedig ez a cselekedet kimerítheti a károsítás és a kínzás fogalmát is.

Amennyiben a gondatlan csapdahasználat miatt védett vagy fokozottan védett fajok egyedei is megsérülnek vagy elpusztulnak, az már a természetkárosítás és az állatkínzás bűntettét is jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában