Biztonságos közlekedés

2022.01.10. 19:14

Újrafestették a közúti jelzéseket Kalocsán

Kevesen tudják, de a városnak gyakorlatilag folyamatos munkát és jelentős kiadást jelent az útburkolati jelzések frissítése, hiszen a feladatot végző közútkezelő vállalkozás nagyjából két év alatt ér körbe a belterületen, majd kezdi elölről, az éppen legelhanyagoltabb felületekkel.

Gábor János

A biztonságos közlekedést segítik a felújított felfestések Fotó: Gábor János

A gyakran észrevétlenül maradó feladatra évente több millió forintot kell költeni. Az új év első hetében néhány forgalmas belvárosi útszakaszra és parkolósorra szálltak ki a szakemberek – tudtuk meg a városüzemeltetési és -fejlesztési osztálytól. 

– Minden évben vannak burkolatjelfestéseink: például felező- és záróvonalakat, tábláknál lévő jelzéseket, forgalomtól elzárt területek, gyalogátkelőhelyek és parkolók vonalait kell rendszeresen frissítenünk – sorolta Boromisza Viktor osztályvezető. 

– Most olyan helyszíneken is dolgozunk, amelyekkel tavaly kellett volna végeznünk, de kapacitás hiányában néhány feladatot 2022-re ütemeztünk át – fűzte hozzá. 

A múlt héten a Búzapiac téri várakozóhelyek felfestései miatt szűkült be az útpálya, illetve egy időre a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájánál kellett lezárni a Tomori Pál utca érintett szakaszát. 

Bár a korlátozások általában nem tartanak sokáig, hiszen a munkások gyorsan haladnak, ugyanakkor a festék az időjárás függvényében szárad, így van, hogy órákra kint kell hagyni a bójákat. 

Boromisza Viktor érdeklődésünkre elárulta: a felfestésekre minden évben el kell különíteni egy viszonylag állandó anyagi keretet, a városüzemeltetésre szánt büdzsé terhére – magyarán ez száz százalékban önerőből zajló munka. Az ellátása kétféle technikával, kézi és gépi módszerekkel történik – előbbire idén 3,3 millió forintot fordítanak, míg az utóbbi költsége várhatóan 3,5 millió forint körül alakul. 

Az összesen közel hétmillió forint Kalocsa teljes közúthálózatának 50–60 százalékára elég – becsülte meg a szakember, így magyarázva a kétéves ciklusokat. A feladat elég speciális szaktudást igényel, ezért az önkormányzat a legjobb szándéka ellenére sem tud rá kalocsai vállalkozást felkérni, hiszen nincs olyan helyi cég, amelyik megfelelne a vonatkozó előírásoknak – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában