Fejlesztések

2022.01.10. 06:50

Új játszótér épül a kalocsai Csajda-kertben

Negyedmilliárd forintos programba vágnak bele Kalocsán. A Csajda-kerti játszótér építése, illetve a temető kerítésének, közvilágításának és kápolna-ravatalozójának felújítása is belefér a keretbe.

Gábor János

Rövidesen modern játszóteret építenek a Csajda-kert területére Fotó: Gábor János

Fotó: Gábor János

Az önkormányzat az óév egyik utolsó intézkedéseként kért jóváhagyást a képviselőktől arra, hogy végrehajtson két nagyszabású beruházást, amire a Miniszterelnökség Települési Fejlesztések Koor­dinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárságától nyert támogatást. 

A kisvárosok számára meghirdetett program keretéből egy új kalocsai játszótér építésére 50, míg a köztemető néhány létesítményének és kápolna-ravatalozójának felújítására 200 millió forintot sikerült megszerezni. 

Utóbbi ingatlan egyébként nem a városé, hanem a Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegyéé, de az érsekség megadta a fejlesztéshez szükséges tulajdonosi hozzájárulást. 

Dr. Filvig Géza polgármester hangsúlyozta: a ravatalozó egy ideje méltatlan állapotban van, ezért a városvezetés a rövid távú célok közé sorolta a rehabilitálását. A tervhez kapóra jött egy nemrég hozott kormányhatározat, ami ötezer fő feletti települések beruházásaihoz biztosít anyagi forrást. Képviselői kérdésre hozzátette: az elhanyagolt épület és más temetői létesítmények korszerűsítésével kapcsolatos teendőket a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály jelölte ki.

A munkacsoportot vezető Boromisza Viktor felsorolta: cserére szorul minden nyílászáró és külső burkolat, valamint a tetőhéjazat és mindkét halotthűtő. A beruházás részeként férfi-női, illetve akadálymentes mosdókat alakítanak ki a látogatók részére, illetve új irodai és szociális helyiségeket a temetőben dolgozókéra.

Felújítják továbbá a ravatalozó előtetejét tartó faszerkezetet és a csatornázást, valamint térkővel rakják ki a főbejárat és az épület közötti járdaszakaszt. A program keretében cserélik a kerítés Béke és Alkony utcai szakaszának nagy részét, valamint a közvilágítást is, amit napelemes rendszerre szeretnének váltani. 

Az új játszótér a jó ideje komolyabb beruházás nélkül, kihasználatlanul álló Csajda-kertbe, azon belül pedig a városi uszoda mögé kerül. 

Az osztályvezető úgy véli, kifejezetten komplex, nagy kiterjedésű szabadidőpark fog létrejönni, a játszótéri elemek mellett természetesen ütéscsillapító felületekkel, padokkal, szemetesekkel és más szükséges eszközökkel. 

Filvig Géza hozzáfűzte: a polgármesteri hivatal műszaki szakemberei jó ideje dolgoznak a park ennél is komplexebb fejlesztésén, hiszen jelenleg kihasználatlan, így az itt létesülő közösségi tereket mind a Széchenyi- és Zrínyi-lakótelepen, mind pedig a Rokkanttelep városrészben élő családok örömmel vennék. Jó példaként a Kubikus parkban évekkel korábban, a Vidats utcában pedig néhány hónapja átadott játszótereket hozta fel.

Dr. Vincze András városatya átláthatóságra vonatkozó felvetésével egyetértve hangsúlyozta: a költésekről minden képviselőt értesíteni fognak egy tételes összefoglalóban, hogy utólag ne lehessen kétségbe vonni a támogatás felelős elköltését. Hozzátette: a rendelkezésre álló pénzkeretet nem is szeretnék átlépni, lévén önerő nélkül megvalósítható projektről van szó, tehát nem számolnak további ráfordítással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában