Kutatás

2022.01.24. 11:25

Új ifjúsági stratégia készül Kalocsán

Az Erzsébet Ifjúsági Alap (EIFA) közreműködésével zajlik kutatás a legfeljebb 30 éves fiatalok körében, többek között arról, hogy milyen életkörülményeket várnak el egy ideális lakóhelytől. A válaszok alapján új ifjúsági stratégia születhet.

Gábor János

A kutatás a fi atalok megtartását célzó programok előkészítése miatt fontos. Fotó: Gábor János/illusztráció

A város is kiveszi a részét az EIFA támogatását élvező felmérésből, amit Kalocsa ifjúsági kérdőív néven igyekeznek kitöltetni, minél több 15-30 év közötti fiatallal. A számtalan településen zajló online kutatás kiértékelése után helyben is hasznosítani lehet az adatokat. Az önkormányzattól megtudtuk: azzal a reménnyel vágtak bele a projekt népszerűsítésébe, hogy az eredmények segítségével új ifjúsági cselekvési tervet alkothatnak, hiszen a legutóbbi körülbelül ötéves, így időszerű frissíteni az irányelveket.

– Az EIFA hirdette meg azt a pályázatot, amiben ifjúságkutatásra, illetve a hozzá járó szakmai segítségre lehetett támogatást igényelni – árulta el kérdésünkre az önkormányzat ifjúsági referense. Mezey Gabriella megjegyezte: a magas fokú szakmaiság érdekében mentort is kaptak az előkészítéshez, de a Kalocsára vonatkozó sajátosságokkal neki kellett kiegészíteni a kérdéssort. Mivel egy ekkora kutatás csak nehezen és magas költséggel készülhetne el – viszont ilyen formában egy forintjába sem került a városnak –, mindenképpen meg kellett ragadni a lehetőséget, vélekedett. 

A kérdőívet legalább háromszáz 30 év alatti fiatallal szeretnék kitöltetni, hogy tényleg reprezentatív legyen. 

A referenstől megtudtuk: az Alchemer nemzetközi közvélemény-kutató intézet webes felületén megjelent kérdőívek válaszai az EIFA-hoz futnak be, de az Alap készít belőle dokumentációt a kalocsai önkormányzatnak is, ebből szeretnének új koncepciót kidolgozni a fiatalok megtartására. A felmérés 43 kérdésével azt igyekeznek feltárni, hogy az 1991 után született kalocsaiak milyen igényeket, elvárásokat támasztanak a város felé. Akár munkahelyek, akár infrastruktúra, akár szabadidős tevékenységek szempontjából. Szerinte ez azért hasznos, mert 

képet kaphatnak arról, hogy a fiatalok jelenleg hogy érzik magukat itthon, és milyen változásokra, finomításokra lenne szükségük ahhoz, hogy elégedettek legyenek. 

Kalocsán legutóbb 2017-ben készült olyan ifjúsági cselekvési terv, ami hasonló célokat tűzött ki, és mivel 3-5 évnél tovább ezek nem tekinthetők aktuálisnak, ideje új tanulmányt letenni az asztalra. 

– Bízom abban, hogy a friss kutatásból már ki tud indulni a képviselő-testület, vagy az ifjúsági és sportbizottság, és tudják használni új stratégia kialakításához – jegyezte meg Mezey Gabriella. 

– A legrelevánsabb válaszadók a 15-30 évesek, hiszen a 20-30 közöttiek a tanulmányaik végén járnak, így a letelepedést és a karrierépítést tervezik, 

míg 15-20 év között inkább a szórakozási lehetőségek megteremtése miatt lehetnek fontosak a válaszok – magyarázta. 

A referens nem zárja ki, hogy az eredményekből kirajzolódó képet a vállalkozói szféra felé is érdemes lesz kommunikálni, de elsősorban a városvezetésnek készül. Hozzátette: reméli, hogy egyértelműen látszanak majd az öt évvel ezelőtti tervhez képest megváltozott szempontok, és az is, hogy milyen irányban kell elindulni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában