Honvédelem

2022.01.25. 19:50

Több száz önkéntes tartalékos katonája van Bács-Kiskun megyének

A járvány ellenére is mindent megtett a honvédelem ügyének népszerűsítéséért a 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda tavaly. Erőfeszítéseik­nek köszönhetően immár több száz önkéntes tartalékosa van megyénknek. Idén a fiatalok felé szeretnének még jobban nyitni.

Horváth Péter

Gáldonyi Sándor szerint elsősorban a koronavírus-járvány nehezítette meg a toborzási feladatokat

Kihívásokkal teli, mégis sikeres volt az előző esztendő a kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda mögött – értékelt Gáldonyi Sándor őrnagy, az iroda vezetője. Elsősorban a koronavírus-járvány nehezítette meg a toborzási feladatokat, de így is minden lehetőséget megragadtak arra, hogy eljussanak az emberekhez és népszerűsítsék a honvédelem ügyét. 

Azoknak is igyekeztek segíteni, akik elvesztették az állásukat a járvány következtében. Nekik speciális önkéntes tartalékos jogviszonyt kínáltak, fizetésért cserébe, ami a visszajelzések alapján is hasznos segítség volt az álláskeresés idejére. 

De más sikert is felmutathat az iroda. – Minden évnek megvan a maga sikertörténete. A tavalyi esztendőé az önkéntes tartalékos szolgálat volt, amikor 200 új önkéntes jelentkezett, így közel 700 fős önkéntes tartalékos állománya van megyénknek. Idén kiemelt feladat lesz ezt a számot megtartani – tért rá az idei tervekre Gáldonyi őrnagy, melyek fókuszát a fiatalok jelentik. 

– Azt szeretnénk, hogy az eddigi feladataink mellett az idei év a fiatalokról szóljon, feléjük szeretnénk még jobban nyitni, 

hogy minél többen megismerjék a honvédséget, és azt az erkölcsi és anyagi megbecsülésben, a siker lehetőségeiben bővelkedő életpályát, amit a hadsereg kínál. Idén szeretnénk előtérbe hozni a honvédelmi nevelés programját és minél több helyen népszerűsítenénk a katonai hivatást. Hangsúlyozottan ezt nem a meggyőzés, hanem a lehetőség felmutatása jegyében tesszük, hiszen minél több információval rendelkezik egy fiatal arról, hogy merre indulhat el, annál biztosabb, hogy jól választja meg élete irányát. A hadsereget mind jobban átjárja a szemlélet, hogy az ember van a középpontban, ami szintén vonzó lehet az ifjú generáció tagjainak – világított rá a toborzóiroda vezetője. 

Ennek szellemében terveznek iskolásoknak szóló rajzversenyt a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Megyei Védelmi Szolgálatával közösen. A tervek szerint középiskolásoknak pedig mobilfotó-pályázatot hirdetnek, melynek témája lakóhelyük bemutatása lesz. 

Február elejére pedig meghívták a középiskolások diákönkormányzatainak vezetőit, akiknek szeretnék bemutatni a katonai munkát. 

Folytatódik a kadétképzés

A tavaly indított új kadétágazati szakképzés is folytatódik a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumában, és az iskolában először decemberben megrendezett, kadétoknak szóló fekvenyomó versenyt szeretnék országossá bővíteni. Ha a járványhelyzet engedi, akkor várhatóan ősszel ismét megrendezik az Országos Haditorna­verseny Bács-Kiskun megyei döntőjét, aminek hagyományosan a ballószögi Sportcentrum ad otthont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában