Beruházás

2022.01.28. 06:45

Több fejlesztést is terveznek Tasson

Közel százötvenmillió forintot fordított fejlesztésre tavaly a tassi önkormányzat. Az év legnagyobb beruházása az új ravatalozó megépítése, az orvosi rendelő belső felújítása és a csapadékvíz-csatorna rekonstrukciója volt. Idén is folytatódnak a fejlesztések.

Gulyás Sándor

Nagy beruházásnak ígérkezik az ötcsoportos óvoda felújítása – emelte ki Németh Gábor. Fotó: Gulyás Sándor

Ötvennyolcmillió forintból épült új ravatalozó Tasson. A beruházás az önkormányzat és a helyi egyházak együttműködésével valósult meg. 

– A ravatalozó terveit Czégány Sándor tassi származású főépítész készítette el. Az építkezésre 25 millió forint támogatást nyertünk a LEADER-program pályázatán. A hiányzó összeg a helyi egyházak szerepvállalásával, az adakozók jóvoltából, valamint jótékonysági rendezvények bevételéből gyűlt össze, de az önkormányzatnak így is 30 millió forint saját erővel kellett biztosítani a beruházást. 

Az új létesítmény nem csak ravatalozóként szolgál, az épület hátsó részén egy urnafalrendszert is kialakítottak a szakemberek. 

Az új ravatalozó átadását követően méltó körülmények között tudjuk elbúcsúztatni halottjainkat – fogalmazott Németh Gábor polgármester. 

Az orvosi rendelő belső felújítása 11,5 millió forintba került. A rendelkezésre álló keretből futotta a burkolatok cseréjére, a nyílászárók javítására és a festésre. Egy másik forrásból jutott pénz a várótermi bútorzat cseréjére is. 

– Négy kisebb beruházás valósult meg a Magyar Falu Program keretében, a Bajcsy-Zsilinszky és a Rácz László utcák rekonstrukciójára 15,3 millió forintot, a nyugdíjasklub külső homlokzati felújítására, nyílászáróinak cseréjére 5 millió, a játszótér új játékaira 3,9 millió forintot költöttünk. A faluház közösségszervezőjének bértámogatására 2,6 millió forintot nyertünk, melyet idén használunk fel. 

Belügyminisztériumi forrásból készült el a Malom és a Rákóczi utcák felújítása. 

A településünkön fellelhető illegális hulladéklerakó helyek felszámolását a „Tisztítsuk meg Magyarországot!” pályázaton megszerzett négymillió forintból valósítottuk meg. A LEADER-programos segítséggel és saját erő hozzáadásával megvalósult a Duna-parti Napsugár Ifjúsági Tábor részleges felújítása. Az idén épül meg az ötven négyzetméter alapterületű pavilon. Negyvenmillió forintot költöttünk a település két fontos csatornájának, illetve az abba csatlakozó Telep utcai csapadékvíz-elvezető fejlesztésére – sorolta a polgármester. 

A tassi önkormányzat ez évben is több fejlesztést tervez, melyek fedezetét a Versenyképes Magyarország Operatív Program (TOP Plusz) és a Magyar Falu Program pályázatain elnyerhető forrásokból kívánják előteremteni. 

– Az idei esztendő legnagyobb beruházásának az ötcsoportos óvodánk felújítása, bővítése ígérkezik. A projekt részét képezi egy 40 négyzetméteres tornaszoba kialakítása, hőszigetelés, nyílászárók, kazánok cseréje, az elektromos és vízhálózat felújítása, parkolók építése. A tavalyi évben valósult meg a Dunai u. 1. szám alatti, a tassiak által csak „öreg iskolának” nevezett épület külső rekonstrukciója a Kiskőrösi Tankerület sikeres pályázatának köszönhetően. Tervben van az épületkomplexum (udvar, tornaterem, főépület) teljes körű, a faluház energetikai felújítása, valamint a település úthálózatának további fejlesztése – tette hozzá Németh Gábor polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában