Természet

2022.01.19. 13:51

Telelő fenyőrigó csapatok járják a Kiskunság határait

Élelem után kutatnak a madarak a Kiskunság területén.

Várkonyi Rozália

Ez a fésületlen, borzas fejű fenyőrigó Bugacon akadt a gyűrűzőhálóba. Fotó: Varga Péter/knp.hu

Ebben az időszakban a fenyőrigók nagy számú csapatai kutatnak táplálékért a Kiskunság nedves gyepein, fás-ligetes, erdős területein. Méretük körülbelül akkor mint egy fekete rigó, hátuk szürkésbarna, a hasuk oldala piszkosfehér, fekete pettyezéssel, mellükön és torkukon rozsdássárga árnyalatú a toll, fekete mintázattal. Jellegzetes „sak-sak-sak” hangjukról is könnyen felismerhetjük őket – írja a knp.hu. A füves területeken gyommagvakat keresgélnek, szeretik a bogyós növények terméseit, például az idegenhonos nyugati ostorfa és keskenylevelű ezüstfa termését, vagy a különböző berkenyefajok termését, de nem vetik meg a lehullott gyümölcsöket sem. Gyakran a városokba, lakott területekre is behúzódnak hangoskodó csapataik.

Mint megtudtuk, a fenyőrigó kis számban hazánkban is fészkel az ország észak-nyugat és észak-keleti részén, elsősorban a nedves talajú, gyepekkel határos erdőszéleket, facsoportokat kedveli. Ősszel tömegesen érkeznek ide telelni az északi állományok, ilyenkor gyakorlatilag az egész országban megtalálhatóak. Január-februárban a legmagasabb az áttelelők egyedszáma, áprilisra pedig elhagyják hazánkat és költőhelyeikre repülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában