Galériával

2022.01.19. 13:57

Összefogtak a borászok a kecskeméti népkonyhán étkezők ebédjéért

Ezen a héten neves borászok támogatják a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyháját. Szerdán Koch Csaba, az Év bortermelője látogatott el a rászorulókhoz.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Wojtyla Barátság Központban immár hagyománnyá érlelődött, hogy tematikus hetek keretében, egy-egy szakmacsoport jeles képviselői időről-időre vendégül látják a szegényeket. A közelgő Szent Vince napjához kapcsolódóan ezen a héten az intézményt támogató borászok vállalták fel e karitatív, segítő szerepet, hogy a sorsközösség 120 főjét meleg ebéddel vendégelik meg.

Szerdán Koch Csaba borász nem üres kézzel érkezett, hozott az ebédhez saját gyárában készült 100 százalékos gyümölcsleveket is a szegények asztalára.

Az ebéd előtt Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte Koch Csabát és Lévai Jánosné önkormányzati képviselőt, tanácsnokot. Felidézte a Szent Vince napi hagyományt, népi jóslatat, miszerint „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.” Hozzátette, a Wojtylások is minden évben megünneplik e szép néphagyományt.

Koch Csaba, a Hajós-Baja borvidék ismert bortermelője mesélt a szegényeknek a borászatáról és a karitatív tevékenységükről. Borota és környékén, illetve Villányban mintegy 150 hektáron művelnek szőlőt, ehhez még nagy mennyiségben vásárolnak fel szőlőt. Évente egy millió üveg bort palackoznak. Szakmai elismerései közül kiemelkedik, hogy ő lett az Év bortermelője, és 2019-ben Európa három legjobb borásza közé választották. Újdonság a 100 százalékos gyümölcslevük, melyet az új gyárban készítenek. Karitatív tevékenységük keretében elsősorban a gyerekeket támogatják, de a Wojtylának is régóta nyújtanak segítő kezet.

Koch Csaba végül elárulta, öt gyermeke van és tavaly év végén megszületett az első unokája is. Egyik lánya sikerrel halad a nyomdokaiban, borásznak tanul.

Lévai Jánosné tanácsnok Kecskemét múltjában és jelenében fontos szerepet betöltő szőlőtermelésről, és borünnepekről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában