Galériával

2022.01.18. 17:25

Oscar-díjas magyarokról szól Bokor Balázs Nagykőrösön bemutatott könyve

Tudták azt, hogy a hollywoodi álomgyár szülőatyja magyar volt, és az amerikai játéfilmeké ugyancsak? Hogy a három legnagyobb hollywoodi filmstúdiót magyarok alapították? És hogy eddig 56 Oscar-díjas és 33 hollywoodi csillaggal rendelkező magyar van - köztük egy nagykőrösi színésznő is? Mindez és ennél több is kiderül Bokor Balázs Oscar és a csillagok című könyvéből, melynek hétfőn tartották a bemutatóját Nagykőrösön.

Horváth Péter

Bokor Balázs Oscar és a csillagok című könyvét hétfőn mutatták be Nagykőrösön. Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Hétfő este tartották Bokor Balázs hajdani diplomata Oscar és a csillagok című könyvének bemutatóját Nagykőrösön, a Szabó Károly Városi Könyvtárban a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében. Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke. A szervezet 2016-ban alakult, célja a hollywood-i magyar örökség felkutatása, megőrzése és minél szélesebb körben való bemutatása. Ennek gyümölcse az új könyv, melyben a szerző összegyűjtötte az 56, magyar gyökerekkel rendelkező, Oscar-díjban részesült és 33 hollywoodi csillagot kapott filmes történetét.

- Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen komoly magyar elem volt a hollywoodi álomgyár megalapításában. A múlt század elején a magyarok mentek Hollywoodba és nagyon sok magyar tett szert világhírre. Ma Hollywood jön Magyarországra. A legnagyobb hazai filmstúdió 2023 december 31-ig minden forgatási napja elkelt, ami kiváló magyar filmes szakember gárdának és Hollywood magyarokhoz köthető történetének is köszönhető - mondta Bokor Balázs, hozzátéve, hogy egyre több a fiatal magyar filmes található Amerikában. 

 

- A filmgyártás nagy része a magyarokhoz kötődik. Nélkülük Hollywood ma nem lenne az, ami - világított rá a szerző a magyarok filmvilágot alakító szerepére. A könyvet is ezért írta, mert a magyar kultúrtörténet jelentős fejezete a magyarok filmipart formáló munkássága.

- Az angol London Film, a hollywoodi Paramount Pictures, 20th Century Fox és Universal Studio. Mi ebben a négyben a közös? Mindet magyarok alapították - mutatott rá a megdöbbentő tényre a szerő, majd jó néhány, könyvben olvasható történetet megosztott.

- A világ legnagyobb filmstúdióját, a Paramount Picturest a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricséről származó Zukor Adolf alapította. Zukor 1873-ban született és 15 éves korában a kabátzsebébe varrt 25 dollárral emigrált az Egyesült államokba. Ő az, aki feltalálta Hollywoodot, az álomgyárat és az amerikai játékfilm atyjának is tartják. 102 éves koráig vezette a Paramount Pictures filmvállalatot. Amikor már a filvilág egyik uraként hazalátogatott Ricsére, 25 dollárt adott minden házasság előtt álló ricsei fiatalnak - mesélte a szerző.

- Tolcsva mintegy 50 kilométerre van Ricsétől. Innen vette a nyakába a világot a Fried Vilmos néven született Fox Vilmos, a 20th Century Fox Stúdió alapítója. A két férfi egykorú volt, kiutazásuk előtt nem ismerték egymást, Amerikában ismerkedtek meg, miután egymás riválisai lettek. Mindketten Oscar-díjat kaptak életművükért és csillagjuk is van a hollywoodi Hírességek sétányán, Los Angelesben - mondta Bokor Balázs. 

Paszternák József Szilágysomlyón született, onnan hódította meg a világot a Universal Studio-t megalapítva. A Korda fivérek Túrkevéről indultak, közülük Korda Sándor (Alexander) a London Film alapítója, testvére Korda Vince pedig a Bagdadi tolvaj című film díszletéért vehette át a legrangosabb filmes kitüntetést. 

Négy magyar is volt, akik egyenként három Oscart kaptak: Sándorházi Vilmost, Max Steinert, Rózsa Miklóst és Paul Groesse-t is elismerték az arany szobrocskával és ugyan már hosszú ideje nem díjazzák a koreográfusokat, Guttmann Dezső egy évben két filmért is átvehette az arany szobrot. 

Ha más Nagykőrös, szót ejtett a Pest megyei településhez köthető hírességről is. 

- Hajmássy Ilona színésznő-operaénekest kint Ilona Masseyként ismerték. Az operától indult el filmes karrierje. Némafilmekkel kezdett és egyike volt azon kevés némafilmes sztárnak, aki a hangosfilmben is maradandót alkotott. Noha Budapesten született, nagykőrösinek vallotta magát, mert szülei is innen származtak. Ő is azon 33 magyar egyike, akinek csillagit adtak a Hírességek Sétányán - tárta fel Hollywood helyi kötődését.

A szerző hangsúlyozta, hogy mindannyian hallatlanul büszkék voltak magyarságukra és hirdették is ezt.

Bokor Balázs azt is elmondta, hogy a legjobban fizetett hollywoodi színész, Robert Downey Jr. üknanyszülei a tatai zsidó temetőben nyugszanak, Adrian Brody, a Zongoristában nyújtotta lakításáért Oscarral jutalmazott sztár nem csak Magyarországról származik, hanem magyarul is beszél és a Jokerért arany szobrocskával jutalmazott Joaquin Phoenix is magyar gyökerekkel rendelkező színész. De a könyvben szó esik a Drakulát alakító Lugosi Béláról, Tony Cirtisről és még sok más magyar származású filmcsillagról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában