Felújítás

2022.01.23. 18:06

Nagyjavításon estek át szabadszállási a harangok

Nagyjavításon estek át a minap a szabadszállási református templom harangjai. Gombos Ferenc, a Harangöntöde Kft. ügyvezetője és munkatársai a harangok csapágyazott lengőszerkezeteit tették rendbe.

Gulyás Sándor

Dolgoznak a szakemberek. Fotó: Gulyás Sándor

– Több mint egy évtizede már annak, amikor hasonló javítást, karbantartást végeztek a szakemberek a három harang mechanikai szerkezeteiben. Reményeink szerint a karbantartás után hosszú évekig zavartalanul szólnak majd a harangok a templomtoronyban. A gyülekezeti életnek nagyon fontos része a harangok kongása, mert hívogatnak az istentiszteletekre, szólnak az igei búcsúztatások és emlékezések alkalmával, de szólnak délben és a további órákban is – mondta el portálunk érdeklődésére Holczmann Mihály, a szabadszállási református egyházközség gondnoka.

A református templom tornyában három harang található. A város legrégebbi, közel nyolcszáz kilogramm súlyú, 112 centiméter átmérőjű nagyharangját Schaudt András öntötte Pesten 1858-ban. Egyik oldalán a Pétert Krisztus megtagadására figyelmeztető kakas, a fiait vérével tápláló pelikán (Krisztus-szimbólum), a másik oldalon k k. szabadszállási ref. sz. ekkla tulajdona felirat található. A középharangot Ducsák István néven Gombos Lajos öntötte 1960-ban, Őrszentmiklóson. A kisharang ugyancsak Gombos Lajos munkája, amit 1996-ban Dóry József neves nótaénekes ajándékozott a gyülekezetnek – tette hozzá Holczmann Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában