Felújítás

2022.01.18. 13:55

Már idén megújul a kalocsai ravatalozó

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben körülbelül öt kilométer hosszú vezetékszakaszt lehet lecserélni. Az viszont biztosnak tűnik, hogy már idén megújul a ravatalozó.

Gábor János

A városüzemeltetési és fejlesztési csoport szeptemberre várja a ravatalozó felújításának a befejezését. Fotó: Gábor János

Módosítani kellett a város tavaly decemberben elfogadott, 2022-es évre vonatkozó közbeszerzési tervét, mert az azóta eltelt bő egy hónapban egy új nagyberuházás kivitelezése is aktuálissá vált a város számára. A dokumentációban kisebb horderejű programok mellett szerepelt a temetői kápolna-ravatalozó több százmilliós korszerűsítése, valamint egy régóta várt ivóvízhálózat-csere is, amit több kilométer hosszan végezhetnek el, ugyancsak százmilliókból. Az önkormányzati képviselők elé tárt anyagban tételesen szerepel az egyes tervek teljesítésének várható időpontja.

A temetői fejlesztés technikai okok miatt került bele a dokumentumba, ami rögzíti, hogy a városüzemeltetési és fejlesztési csoport szeptemberre várja a befejezését. Ez meglehetősen gyors kivitelezésnek tűnik annak ismeretében, hogy a mintegy 200 millió forintos programcsomag nemcsak a ravatalozó épületének korszerűsítését, hanem sétány építését és egyes kerítésszakaszok cseréjét is tartalmazza.

Új elemként jelent meg a tervezetben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) segítségével induló szakaszos ivóvízhálózat-csere. Az önkormányzat arra számít, hogy megkapja a szükséges forrást, amiből összesen körülbelül öt kilométer hosszú vezetékszakaszt lehet cserélni, együttműködésben a KISKUNVÍZ Kft-vel. A cég szerint 280–300 millió forintból valósulhat meg a hálózat legkritikusabb részeinek felújítása. Ehhez az összeghez 30 százalékos, vagyis legalább 85–90 millió forintos önerőt biztosítana a város.

Mint ismert: Kalocsa alatt körülbelül 134 kilométer hosszú, túlnyomó részt 50–60 éves vezetékekből álló rendszer kanyarog. A leromlott állapotú hálózaton gyakorlatilag folyamatosak a csőtörések, amelyek során egyszerre akár több száz család is víz nélkül maradhat. A több mint tízéves árakon dolgozó KISKUNVÍZ önállóan nem tudja finanszírozni a cserét, ezért csak a KEOP-hoz hasonló források jöhetnek számításba. A munkálatok – amelyek tehát a teljes rendszer kevesebb, mint négy százalékán indulhatnak csak el – 2023 júniusában érhetnek véget. Az ígéretek szerint teljes utcákat foglalnak bele a kivitelezésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában