Galériával

2022.01.19. 17:25

Már az első félévben is kaphatják a kecskeméti egyetemisták az NRG-ösztöndíjat

Február 15-ig lehet még jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Szerdán nyílt napot tartott a kecskeméti Neumann János Egyetem mindhárom kara. “Minden hallgatót értéknek tekintünk” - fogalmazott beszédében dr. Fülöp Tamás rektor.

Hraskó István

dr. Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora. Fotó: Hraskó István

Nagy volt a nyüzsgés szerdán délelőtt a Neumann János Egyetem campus épületében, ahol a GAMF és a Gazdaságtudományi Kar tartotta meg nyílt napját (a Kertészeti pedig szemben, az Izsáki úti épületben várta leendő hallgatóit). Az aulában a duális képzésben résztvevő vállalatok standjai sorakoztak, a Mercedes-gyár pedig elhozott egyet az új, teljesen elektromos EQB 300-as modelljéből. Középen a kar versenyautó és versenymotor-építő csapatai, a KEFO Motorsport és a Kenju Racing Team mutatták meg az érdeklődőknek büszkeségeiket. Jelen volt a rendezvényen a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt., mely Kiskunfélegyházán nyitotta meg fegyvergyárát és a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum is - mindez érthető annak függvényében, hogy a GAMF gépészmérnöki alapszakán immár új, fegyvertervező-és gyártó specializáció is lesz. A diákok a tájékoztatók után körbejárhatták a campus épületét, és lehetőség nyílt a laborok, műhelyek megtekintésére is.

A hivatalos megnyitó az ötszáz fős nagyteremben volt, és üdítő módon eltért az ilyen és hasonló protokolláris eseményeken megszokott sablonoktól. Már az is közvetlenebbé tette a fiatalok és leendő oktatóik első találkozását, hogy elsőként egy szentesi diák mondhatta el, ő tulajdonképpen miért is érkezett, és mi keltette fel érdeklődését éppen a kecskeméti egyetem iránt (Máté válasza szerint egyébként a mérnökinformatikus alapszak és a duális képzés). Majd az is kiderült, hogy az éppen habilitációjára készülő dr. Fülöp Tamás rektor szabadidejében szívesen ül motorra és tesz kisebb-nagyobb túrákat hazánkban. Az sem szokatlan látvány, hogy az egyetemre bukósisakkal a kezében megy be.

A rektor örömét fejezte ki, hogy sok fiatal eljött a rendezvényükre, és hozzátette: mint egy huszonkét éves fiú és egy tizennyolc éves, érettségi előtt álló lánygyermek édesapja nagyon is át tudja érezni a jelenlévők dilemmáját: nagy és felelősségteljes döntés a pályaválasztás, az egyetemi-főiskolai jelentkezés.

- A legfontosabb üzenetünk, különösen a GAMF Kar esetében, hogy a hagyomány és az innováció találkozik képzéseinkben - fogalmazott dr. Fülöp Tamás, hangsúlyozva: szakjaik folyamatosan megújulnak, a jól felszerelt laborok mellett kiépített vállalati kapcsolatrendszer is a rendelkezésükre áll, és versenyképes diplomát tudnak hallgatóik kezébe adni, amellyel gyorsan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A rektor kiemelte azt is, hogy a kecskeméti egyetem otthonos és családias, egyénekre szabottan tudják biztosítani a diákok felkészítését.

- Minden hallgatót értéknek tekintünk, és mindenkit szeretnénk elindítani a siker irányába - jelentette ki a rektor.

Ő és dr. Kovács Lóránt, a GAMF dékánja is szót ejtett a Neumann János Egyetem saját, NRG ösztöndíjáról is, amelyet az állami mellé kaphatnak a jól tanuló hallgatók. Sőt, az NRG ösztöndíjra minden felvett első féléves hallgató pályázhat, akinek a felvételi pontja alapszakon eléri a 330, felsőoktatási szakképzésen a 300 pontot. A további félévekben a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel, tudományos és közéleti eredményekkel rendelkező hallgatók nyerhetik el a támogatást. Dr. Fülöp Tamás szerint ez a juttatás a tanulmányok segítése szempontjából mérföldkövet fog jelenteni.

Dr. Kovács Lóránt dékán leszögezte: aki Kecskeméten műszaki-informatikai pályára készül, az a városban és a GAMF-on biztosan megtalálja a számítását.

- Az egyetemen a hallgatóknak és az oktatóknak közösen, vállvetve kell nekifogniuk a tanulásnak és a kutatásnak. Mi gyakorlatorientáltan tanítunk, inkább a “barkácsolástól” megyünk az elmélet felé - mondta a dékán. A duális képzés rendszerről szólva felhívta a figyelmet, hogy az ebbe bekapcsolódó diákok havonta a minimálbér 65 százalékának megfelelő jövedelmet kapnak, ez és az ösztöndíj(ak) együtt akár havi nettó 200-300 ezres bevételt is biztosíthatnak a fiatal egyetemistának. Egy frissen végzett mérnök pedig akár 450-500 ezres kezdőfizetést is megkaphat, majd ha valaki jól teljesít, ez pár év alatt további 25-30 százalékkal is nőhet. Sok GAMF-os hallgató már “talpon elkel”, azaz diplomázás előtt munkaszerződéssel rendelkezik.

A dékán szavaiból azt is megtudtuk, hogy szeptembertől a Neumann János Egyetem is részt vesz a Semmelweis Egyetem által indított digitális fogászati tervező képzésben, a műszaki hátteret biztosítja majd a kecskeméti intézmény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában