Programok

2022.01.19. 12:30

Kézműveskedés, nyomozás és tánc is várja a kecskemétieket a Kultúra Napján

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából többféle programot is rendez a Kecskeméti Katona József Múzeum két kiállítóhelyén, a Cifrapalotában és a Szórakaténuszban.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: baon.hu / archív

Forras: baon.hu / archív

A Cifrapalotában a Díszítsük újra a Cifrapalotát! című kézműves foglalkozásra várják szombaton 10 órától az érdeklődőket. A felújítás miatt az épületről lekerültek a díszítőelemek, így csupaszon állnak a falai. Mi lenne, ha te díszíthetnéd újra a falakat? Te milyen formákat, mintákat, díszítőelemeket és színeket használnál? Ezt kérdezik meg a ovisoktól és kisiskolásoktól a kreatív kézműves foglalkozáson. Arra kérik a gyerekeket, hogy gondolják újra a Cifrapalota külsejét a fantáziájukra támaszkodva, és alkossák meg egy makett segítségével.

Emellett a Cifrapalotában egész nap zajlik majd Az időutazó című nyomozó játék. A Kultúra Napja alkalmából a Cifrapalota izgalmas, nyomozó játékra invitálja a nagyobbakat és családjaikat. 

Fontos rejtélyt kell megfejteniük. Az épület tervezője, Márkus Géza, időalagútba tévedt, és a jelenkorba csöppent. Meglepődve tapasztalta, hogy mennyire megváltozott a Cifrapalota épülete, az ő eredeti terveihez képest. Hogy sikerüljön visszajutnia saját korába, meg kell találnia azt a tárgyat a jelenben, melyet saját korában legutóbb megérintett.

Nyomozóknak meg kell találniuk, mik hökkentették meg a mestert időutazása során. Követniük kell az általa bejárt utat, melyet a tervezőről készült kis ikonok jeleznek az épület több pontján. Be kell szerezniük a bizonyítékokat, rögzíteni a nyomokat, s végül megtalálni az időalagút kulcsát.

Továbbá egész nap elérhetőek lesznek a Cifrapalota Családi munkafüzetei. Ezek olyan felfedező füzetek, melyekkel a családok maguk ismerhetik meg a kiállításokat játékosan, négy különböző témában. A füzeteket a pénztárnál lehet kérni.

A Katona József Múzeum másik kiállítóhelyén, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben szombaton 10 órakor kezdődik a kézműves foglalkozás, melyre ezúttal az agyagozni szerető családokat várják. 

A résztvevők agyagból kézzel formáznak majd malacos tálkákat, melyeket földfestékkel díszíthetnek. A kész, kiégetett munkákat egy későbbi időpontban egyénileg lehet majd elvinni.

Ugyanitt délután 15.30-17.00 között zajlik majd az idei év első Aprók Tánca. Az újévköszöntő foglalkozásokon szerves egységet alkot a tánc, az ének, a zene, az énekes táncos játékok, mondókák valamint a kézművesség. Az élő népzenét a Hegedűs Együttes biztosítja, a táncot és a hozzá kapcsolódó daltanulást, mondókázást Nagy Erika és Csiha Tímea vezeti, a játékkészítést pedig Belvaracz Ibolya és Burka Beáta múzeumpedagógusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában