Veterán motorok

2022.01.28. 11:25

Két év után ismét megrendezik Kalocsán a Jawa-találkozót

A legfiatalabb motor is közel negyvenéves lesz a III. Jawa Találkozón. A rendezvény – a Veterán Jármű Kiállításhoz hasonlóan – tavaly elmaradt, mert hiába oldották fel a járványügyi korlátozásokat, az emberek tartottak a tömegtől.

Gábor János

Hatalmas sikert aratott Kalocsán a legutóbbi Jawa-találkozó. Fotó: Gábor János

A szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy 2022-ben ismét sor kerüljön a „Jawa 350 634-638 csoporttalálkozó és Jawa Találkozóra”. A név első fele arra utal, hogy a kalocsai rendezvény fogja össze hazánk Jawa-szerelmeseinek javát. Lévén Csehszlovákia klaszszikus motorkerékpárjának gyártása már a két állam szétválása előtt leállt – és egy 97-es cégfelvásárlás óta már csak Indiá ban él a márkanév –, minden Kalocsára érkező Jawa veterán korú lesz.

– Az előző két találkozót szeptemberi időpontban tartottuk, de úgy döntöttünk, hogy a járvány után inkább átkerül nyárra. Idén június 11-én, szombaton lesz, az Old Motors Pub előtt; a megnyitót délelőtt tízkor tartjuk – jelentette be Pusztai József főszervező. A kalocsai motorépítő-restaurátor kérésünkre részletezte: a közönség ingyenesen látogathatja a rendezvényt és az annak keretében berendezett veteránmotor-kiállítást. 

Mivel a teljes helyszín szabadtéri és nyílt, a létszám sem korlátozott 

– fűzte hozzá.

Az eseményre csak azoknak a motorosoknak kell regisztrálni, akik szeretnék kiállítani a járműveiket, hiszen zsűrizni, illetve több kategóriában díjazni fogják őket, sőt, szépségversenyt is hirdetnek számukra. Összesen kilenc értékes és rangos díj talál majd gazdára, de a legfontosabb mégis csak az lesz, hogy milyen emléket visz haza a közönség. A minimum veterán korban lévő, restaurált motorok színvonala a korábbi rendezvények alapján nagyon nívós lesz: 

a főszervező legalább száz darab, 35-75 éves motort vár, köztük olyat is, amivel a szlovén határszélről gurulnak el Kalocsáig, 

csak a találkozó, illetve a régió útjaira tervezett körülbelül 60 kilométeres felvonulás kedvéért.

Bár az eredetileg Pannóniaspecialista Pusztai József főleg a Magyar Veterán Motorok Baráti Körében aktív, azért szánta rá magát önálló Jawa-találkozó szervezésére, mert egy restaurálásra hozzá került példány nyomán sok hazai gyűjtővel találkozott, és kiderült, hogy hiány van direkt nekik szánt eseményekből. A kalocsai helyszínre először néhány tucat, míg a második alkalomra már száz idős, de makulátlan állapotba visszaállított motorcsoda érkezett.

– 1986-osnál fiatalabb jármű most sem lesz, a legidősebbek között pedig találkozunk majd 1954-es Jawa Perakkal és 1957-es Jawa Czetkával. 

Van olyan fanatikusunk is, aki átépített motorral érkezik. 

Ugye köztudott, hogy a Jawa kéthengeres, de „ha van benne kettő, miért ne lehetne négy” alapon ő 700 köbcentis motorblokkot épített bele. Ez igazi kuriózumnak ígérkezik – állapította meg elégedetten a főszervező

Pusztai József jelezte: mivel Kalocsán nagyon jó szervezőcsapatot sikerült verbuválni, és a magyar Jawa-szerelmesek is aktívak, amíg teheti, minden évben megrendezi a találkozót. Kérdésünkre elárulta: az ugyancsak általa szervezett és a tavalyi járványhelyzetben elmaradt Veterán Jármű Kiállítás szintén visszatér, de ennek még nem végleges a helyszíne és időpontja, ezért későbbre ígért róla tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában