Fejlesztés

2022.01.20. 19:55

Jelentősen módosul a menetrend a kelebiai vasútvonalon februártól

Elkezdődtek a jogi eljárások előkészítései a Budapest–Belgád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése kapcsán. A kiskunhalasi polgármester közleményben számolt be az érintett ingatlanok várható kisajátítási folyamatáról. A MÁV Zrt. arról tájékoztatott, hogy február elsejétől jelentősen módosulni fog a menetrend a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonalon. A több évig tartó átépítésének első menetrendi üteme idén április 30-ig lesz érvényben.

Pozsgai Ákos

Módosul a menetrend Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az elmúlt időszakban számtalan megkeresés érkezett a halasi önkormányzathoz is a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának újjáépítése kapcsán, különös tekintettel a várható kisajátítások vonatkozásában. A halasi önkormányzat is érintettje, de nem projektgazdája a beruházásnak, abban nem vesz részt – tájékoztatott közösségi oldalán Fülöp Róbert polgármester, aki ettől függetlenül fontos feladatának tekinti, hogy információkkal segítse a lakosságot. A városvezető közölte, hogy az elmúlt időszakban is több alkalommal megkereste az érintett minisztériumokat és a projekt egyéb szereplőit. Az így kapott információk alapján arról tájékoztatott, hogy a beruházás végső állapotát meghatározó kiviteli tervek jelenleg is készülnek, azonban az már most kijelenthető, hogy – kevés kivételtől eltekintve – a kisajátítási eljárások elsősorban azon ingatlanokat érintik majd részben vagy egészben, amelyek a vasút területével közvetlenül határosak.

A területszerzési eljárásokkal kapcsolatosan Fülöp Róbert kiemelte, hogy minden érintettel személyre szabottan, elsősorban levélben veszik vagy már vették is fel a kapcsolatot az illetékesek. A megkeresések minden esetben három helyről kell, hogy érkezzenek: az ingatlanforgalmi igazságügyi szakértőt kijelölő Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól, az ingatlanforgalmi igazságügyi szakértőtől, valamint a MÁV Zrt., mint beruházó képviseletében eljáró jogi képviselőtől (ügyvégi irodától). Az első eljárások mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek esetében megkezdődtek. Az eljárások hosszabb időt vesznek igénybe, emiatt minden érintett hivatalos megkeresése, minden tulajdonosra kiterjedően a következő hónapokban fog megtörténni – sorolta az eljárás részleteit Fülöp Róbert polgármester.

Az ingatlantulajdonosok figyelmét külön felhívta a városvezető, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonba kerülése óta változott a tulajdonos lakcíme, elérhetősége és ezt a változást a földhivatalban nem jegyeztette át, akkor előfordulhat, hogy a levelek és a megkeresések nem érnek célba. – Ezt a hibát kezelendő, javaslom a vasút területével szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, hogy az ingatlanok földhivatali adatbázisában ellenőrizzék le az elérhetőségeiket, ezzel garantálva, hogy az eljárásban résztvevő felek biztosan megtalálják őket – fűzte hozzá.

A tulajdonosok egyelőre várnak

Tallérné Nyitrai Ilona portájától alig néhány méterre húzódik a mostani vasúti pálya, a tervezett vasútfejlesztés után a telkén építik majd meg a zajvédő falat, ezért az ingatlan bizonyos hányadát kisajátítják. 

– A melléképületeket elbontják, most leginkább azért aggódok, hogy olyan kicsi marad a ház körüli terület, hogy információink szerint arra már nem építkezhetünk majd. Ráadásul a zajvédő fal is alig tíz méterre lesz a házunk falától, ezért annak értéke a töredékére fog esni – magyarázta portálunknak az idős asszony, aki azt szeretné, ha teljesen kisajátítanák a házukat a portával együtt és másutt kereshetnének maguknak házat. Február végére várják a választ az ügyvédi irodától. Tudomása szerint hasonló lesz a helyzet a szomszédos ház esetében is, ott azonban tovább húzódhat az ügyintézés, mert több tulajdonosa is van az ingatlannak.

Tallérné Nyitrai Ilona portájától alig néhány méterre húzódik a mostani vasúti pálya. Fotó: Pozsgai Ákos

 

 

Vágányzár mellett folytatódik a kivitelezés

Közben újabb jelentős fázisához érkezett a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása azzal, hogy február 1-jétől Délegyháza és Kelebia között vágányzár mellett folytatódik a kivitelezés. A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének első menetrendi üteme idén április 30-ig lesz érvényben. Ebben az időszakban a vonatok csak Budapest és Délegyháza között közlekednek. A Délegyháza–Kiskunhalas–Kelebia szakaszon vonatpótló autóbuszokkal, valamint a Volánbusz helyközi és távolsági járataival lehet utazni, ezek térségbeli közlekedése a lezárás idejére a térségben megváltozik, és átveszi az érintett települések teljes kiszolgálását – közölte a MÁV Zrt.

A Délegyháza és Kelebia között életbe lépő módosítás havonta 50 ezer utast, a Budapest–Kelebia vonalon utazók mintegy negyedét érinti. A közúti buszos közlekedés és az átszállások miatt a Délegyházától délebbre lévő szakaszra, illetve szakaszról utazók Budapest és Kunszentmiklós-Tass között 20-30 perccel hosszabb eljutási idővel számolhatnak; Kiskőrös, Kiskunhalas, illetve Kelebia és a főváros között pedig 30-45 perccel növekedhetnek az átlagos eljutási idők. A vasúttársaság emiatt arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg az utazásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában